Orbán is aláírta a menekülteket védő megállapodást

Orbán is aláírta a menekülteket védő megállapodást

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) az Európai Unió és az Arab Liga első alkalommal megrendezett csúcstalálkozóján az egyiptomi Sarm-es-Sejkben 2019. február 24-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Áttörés történt az egyiptomi Sarm-es-Sejkben, az Arab Liga és az Európai Unió között a migráció kérdésében tartott csúcstalálkozón. Az ülés témája a biztonság, a migráció és a gazdasági fejlődés, a kétnapos tanácskozáson huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vesz részt. Legalábbis abban mindenképpen áttörés, hogy a közös nyilatkozatot Orbán Viktor is ellátta kézjegyével. Ebben többek között olyan kitételek szerepelnek, mint a menekültek védelme és támogatása, a gyűlöletre és az intoleranciára való uszítás elítélése, valamint az illegális bevándorlás elleni küzdelem megerősítése.

A kabinet legutóbbi plakátkampányát nem éppen a nyilatkozat betűi szerint tervezték meg.

Mindenesetre Orbán Viktor szeme sem rebbent, amikor aláírta a közös nyilatkozatot. Beszédében ugyanakkor hangsúlyozta, nem mindegy, hogy az egyre erősödő migrációs válságnak irányítói vagy elszenvedői akarunk lenni. Elmondta, tapasztalatai szerint az európai-arab kapcsolatokra és a migrációs politikára leginkább az embercsempészek, a terrorszervezetek, az illegitim erőcsoportok, az ngo-k, a pénzügyi spekulánsok és a média gyakorolnak erős befolyást. A magyar kormány viszont azt szeretné, hogy a jövőben a legitim politikai vezetők közösen szabjanak irányt az eseményeknek, ezért a mai közös deklaráció rendkívül értékes szerinte.

Magán a csúcstalálkozón többen felszólaltak a gyűlöletbeszéd ellen, míg Angela Merkel német kancellár felszólította az arab vezetőket, hogy támogassák a politikai változás folyamatát Szíriában, aminek következtében hazatérhetne az országból elmenekült mintegy 6 millió ember.