Egy üzletembert vádolnak a Kuciak-gyilkosság megrendelésével

Egy üzletembert vádolnak a Kuciak-gyilkosság megrendelésével

(Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy hírhedt szlovák üzletembert vádolnak a Jan Kuciak-gyilkosság megrendelésével – írta meg a The Guardian. Egy csütörtök délutáni sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a gyanú szerint Marián K. rendelte meg a merényletet az oknyomozó újságíró, illetve annak barátnője, Martina Kušnírová ellen. A Guardian szerint bár a teljes nevet nem hozták nyilvánosságra, de feltehetőleg Marián Kočnerről van szó. A pozsonyi új szó már egyértelműen az üzletember nevét említette cikkében, hozzátéve, hogy Kočnert jelenleg szigorított őrizetben tartják Újvároskában (Leopoldov).

Az 55 éves milliomos, aki több mint egy tucat céggel rendelkezik, korábban fenyegette már az Aktuality.sk újságíróját. Tavaly júniusban egyébként már meggyanúsították csalással, azóta előzetes letartóztatásban volt. A gyilkossággal eddig négy embert vádoltak meg, de azt nem lehetett tudni, ki rendelhette meg az egészet. Eljárás indult a feltételezett kifizető, Alena Zs., a végrehajtó Tomáš Sz., a szállító Miroslav M., valamint a közvetítő A. Zoltán ellen. A gyilkos fegyvernek továbbra sem bukkantak a nyomára.

Nem lepődtem meg, miután gyakorlatilag a gyilkosság másnapjától fogva Kočner neve a potenciális elkövetők között szerepelt – közölte az Aktuality oldalán Peter Bárdy főszerkesztő. Bárdy szerint a milliomos már korábban is fenyegette Kuciakot, aki néhány hónappal a merénylet előtt azt panaszolta, hogy bejelentést tett a rendőrségen, de attól tart, nem foglalkoznak vele igazán. A főszerkesztő úgy látja, Kočnernek befolyásos barátai vannak politikusok, de rendőri és ügyészségi vezetők között is, ők pedig mindeddig igyekeztek védeni az üzletembert.

Kuciak és barátnője is 27 évesek voltak, amikor lelőtték őket nagymácsédi családi házukban tavaly március 21-én. A megrendelő legalább 70 ezer eurót fizetett a merényletért. A gyilkossággal kapcsolatban keletkezett ügyirat eddig több mint 15 ezer oldalt tesz ki. Kihallgattak már 17 gyanúsítottat, de sor került 41 kórbonctani vizsgálatra és 53 házkutatásra is.

A Kuciak-gyilkosság tömegtüntetésekhez vezetett, végül pedig belebukott Robert Kaliňák belügyminiszter, illetve Robert Fico miniszterelnök is.