A brit alsóház úgy döntött, elhalasztaná a brexitet

A brit alsóház úgy döntött, elhalasztaná a brexitet

Theresa May és elődje, a kormányfői posztról a 2016-os őszi brexit szavazás után lemondó David Cameron a graffitiművész, Banksy egyik alkotásán (Fotó: James Frid/Pexels)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Támogatta csütörtökön a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) halasztását célzó kormányzati beterjesztést. Az indítványra 412, ellene 202 képviselő voksolt.

Az indítvány alapján a konzervatív párti brit kormány kezdeményezi az Európai Uniónál a kilépés törvényben rögzített jelenlegi, március 29-i határidejének meghosszabbítását.

A kormány június 30-áig kéri a hosszabbítást, de ez a viszonylag rövid, meghatározott ideig szóló halasztás az indítvány szerint akkor reális, ha az alsóház március 20-áig - a jövő heti EU-csúcs kezdete előtti nap végéig - elfogadja a brexit feltételrendszerét tartalmazó, eddig kétszer is elutasított megállapodást. Ebben az esetben a halasztás célja az, hogy legyen idő a kilépéshez szükséges jogszabálytervezetek törvénybe iktatására.

Theresa May miniszterelnök már előző nap figyelmeztette a képviselőket arra, hogy a brexit-megállapodás elfogadása nélkül nagy valószínűséggel ennél jóval hosszabb halasztásra lenne csak lehetőség, és ebben az esetben az Egyesült Királyságnak nyilvánvalóan részt kellene vennie a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.

A képviselők csütörtök kora este elvetették azt a módosító indítványt, amely újabb népszavazás kiírását indítványozta a brit EU-tagságról. A módosító indítvány a halasztás céljaként határozta volna meg az újabb EU-referendum kiírását, de a javaslatot a képviselők 334:85 arányban elvetették. A módosítást nem támogatta a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt sem.