Orbán többet visz, mint hoz?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Manfred Weber nem hazudtolta meg magát legújabb javaslatával. Eddig egyszerűen menekült a felelősség elől, hogy valódi döntést hozzon a Fidesz jövőjéről az Európai Néppártban, miután egyre világosabb, hogy a magyar kormánypárt értékrendje nem egyeztethető össze a néppárti értékekkel – nyilatkozta a német keresztényszocialista és néppárti frakcióvezető vasárnap ismertetett javaslatáról Róna Péter közgazdász a Magyar Hangnak.

Weber elképzelése szerint politikailag plurális alapon kiválasztott, nagy tekintélyű szakértőkből álló és hosszú időre mandátumot kapó szervezetnek kellene kétévente értékelni a tagállamokban többek között a jogállamiságot, a bíróságok függetlenségét, a korrupciót és a sajtó szabad működését. Amennyiben hiányosságokat tapasztalnak, úgy felhívnák a tagország figyelmét azokra, súlyos hibák esetén pedig az ügy azonnal az Európai Unió Bírósága elé kerülne. Amennyiben a bíróság elmarasztalja az adott tagállamot, úgy automatikusan életbe lépnének azok a szankciók, amelyeket az Európai Bizottság javasolna az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak a tagállam megfékezésére. Ezeket pedig csak többségi, vagy minősített többségi szavazással lehetne megakadályozni. Weber elképzelése szerint a büntetés az uniós támogatás teljes vagy részleges megvonása is lehetne.

Manfred Weber a jogállamisághoz kötné az uniós támogatásokat | Magyar Hang

Egy új testületet állítana fel, kiemelte a sajtó szabad működését, a korrupciót, a bíróságok függetlenségét, mint fontos szempontot.

Róna Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a Weber javaslatában szereplő testület még nem létezik, működésének részletes feltételei ugyancsak ismeretlenek, vagyis az uniós döntési mechanizmusok ismeretében legkorábban is két-három vagy még több év múlva jöhet létre, a Fidesz sorsáról viszont rövid időn belül dönteni kellene.

A szerdai hírek szerint könnyen lehet, hogy felfüggesztik a Fidesz tagságát, a párt képviseletében Gulyás Gergely pedig bejelentette: ez esetben önként kilépnek.

– Úgy érzem, a mostani javaslattal Manfred Weber el akarta kerülni, hogy a Néppárt már most döntsön a Fidesz kizárásáról vagy tagságának felfüggesztéséről. A javaslattal azt akarja megelőzni, hogy a választási kampányban hangsúlyosan szerepeljen, a Néppárt egy-egy tagja miként viszonyul a Fideszhez, hiszen létrejön majd egy testület, amelynek feladata a magyar kormánypárt megfékezése lesz. (Az élet persze könnyen felülírhatja a nem is olyan régi terveket.) Annál is fontosabb ez Weber számára, mert a volt KGST-bank Budapestre hozatala, és különleges státuszának biztosítása egyébként is komoly fegyvert ad a kritikusok kezébe – tette hozzá.

Weber: Egyszerűen csak megmondtam Orbánnak, mit kell tennie | Magyar Hang

A tegnapi találkozón semmiféle tárgyalásról nem volt szó – mondta a néppárti frakcióvezető.

Róna Péter kérdésünkre elmondta, miután az eredeti terv szerint csak időhúzásról van szó, a frakcióvezető által javasolt bizottság soha nem fog megalakulni, hiszen azt sem tudni, mi lesz néhány év múlva az európai politikában. Összefoglalva úgy értékelte a jogász-közgazdász, hogy amennyiben sikeres lesz Weber akciója, és a Fidesz marad az Európai Néppártban, úgy az utóbbi rosszul fog szerepelni a tavaszi uniós választásokon. Reális esélye van annak is, hogy a Fidesz menesztését akaró pártok egy része – saját jól felfogott politikai érdekből, mert hívei képtelenek tolerálni az orbáni retorikát – a magyar kormánypárt maradása esetén elhagyja a Néppártot, mert a maradás szavazatvesztést jelentene számukra. Jó az esély arra, hogy ez esetben több mandátummal csökkenne a néppárti frakció, mintha kizárnák a Fideszt.

Bod Péter Ákos közgazdász, akadémikus, a Corvinus Egyetem oktatója szintén szkeptikus: – A jelen helyzetet ismerve elég nehéz elképzelni, hogy a testület létrejön, hiszen először az alapelveket lenne szükséges megalkotni, részletesen meg kellene határozni, melyek az uniós értékek, hogyan lehetne fellebbezni a döntés ellen, és még sok kérdést el kellene dönteni. Ugyanakkor a javaslat kapcsán vita indulhat, hogy az unió csupán érdekközösség, vagy azon túlmenően értékközösségnek is tekinthető-e.

Gulyás Gergely: felfüggesztés esetén a Fidesz azonnal elhagyja a Néppártot | Magyar Hang

Az MTI tudósítása szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is leszögezte, a Fidesz akkor tud az Európai Néppártban maradni, ha nem csupán a párt kizárására, de tagságának felfüggesztésére sem kerül sor.

Kérdésünkre elmondta, hogy a weberi három feltételen túl újabb nyomásgyakorlásként lehet értékelni a frakcióvezető felvetését. Az ugyanakkor kétségtelen, hogy a magyar viselkedés kényelmetlenségeket jelent sok pártnak az Európai Néppárton belül. Azt azonban nehéz megmondani, hogy Orbán Viktornak a weberi hármas feltételre adott válaszát elegendőnek tartják-e vagy sem. Lehet, hogy azt mondják, igen, már elindult a javulás útján, de lehet hogy nagyon kevésnek tartják a választ.

– De ami sokkal aggasztóbb, hogy a nyugat- és észak-európai polgároknak elegük van Görögországból, Magyarországból és más államokból, amelyek nem tartják fontosnak az európai értékeket. Azt is tudni kell, hogy az Európai Néppárt az egyetlen alakulat, amely fontosnak tartja a leszakadó tagállamok támogatását a gyorsabb felzárkózás érdekében. Ugyanakkor nekik is meg kell felelni saját választóiknak, be kell bizonyítaniuk, hogy jó helyre mennek a támogatások. Vagyis nekünk, magyaroknak tudomásul kell venni, hogy a kontinens nyugati felén is vannak választói elvárások a politikusokkal szemben. Érthető ezért a támogatások forrását biztosító országok polgárainak ellenkezése akkor, amikor mi ugyan elvárjuk, hogy támogassák felzárkózásunkat, de ha bármilyen feltételt akarnak támasztani, akkor feléled a nemzeti öntudat, hogy ne szóljanak bele a dolgainkba.

A Fidesz és a Néppárt: ez a harc lesz a végső? | Magyar Hang

Még az sem világos, miről is szavaznak majd a pártcsalád politikai gyűlésén délután.

Bod Péter Ákos szerint valamilyen eszközrendszert ki kell találni az ellentmondás feloldására. A régi feltételezés ugyanis, miszerint a belépéskor működőképesnek talált intézményrendszer továbbra is biztosítani fogja az európai értékek érvényesülését, jó néhány ország esetében megbukott.