Hiába invitálják, Orbán nem megy el a szélsőjobb pártcsalád alakuló ülésére

Hiába invitálják, Orbán nem megy el a szélsőjobb pártcsalád alakuló ülésére

Orbán Viktor és Matteo Salvini 2018 augusztusában, Milánóban (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár Matteo Salvini olasz belügyminiszter szívélyesen invitálta Orbán Viktort a Népek és Nemzetek Szövetsége néven hétfőn megalakuló szélsőjobboldali pártcsaládba, a magyar miniszterelnök nem lesz ott Milánóban. Legalábbis ezt nyilatkozta két fideszes forrás is a Népszavának.

Az új pártcsalád megalakításának híre eredetileg a Klubrádióban hangzott el, ahol Die Presse cikkét szemlézték. Eszerint olyan, kifejezetten szélsőjobboldali pártok lesznek jelen az alakuló ülésen, mint német AfD, Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Gyűlés, a holland Geert Wilders pártja, vagy éppen az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Ezek közül a Fidesznek csak az Osztrák Néppárttal (ÖVP) koalícióban kormányzó Szabadságpárttal van. Mivel a Népek és Nemzetek Szövetsége nyilvánvalóan a Néppárt riválisa lesz, Orbán jelenléte az EP-kampányban egyértelmű szakítást jelentene.

Felfüggesztették a Fidesz tagságát az Európai Néppártban - Orbán Viktor szerint ez az ő döntésük volt | Magyar Hang

Elsöprő többséggel döntött az Európai Néppárt a Fidesz tagságának felfüggesztése mellett. Érkezik egy háromfős bizottság is, amely vizsgálatot folytat majd. Orbán Viktor mégis azt kommunikálta, hogy ők valójában önként függesztették fel jogaik gyakorlását. Abszurd, nevetséges - olvassa el a reakciókat!

A Népszava szerint a Fideszben azonban még úgy látják: amíg a Néppárt fő politikai erejével, a német Kereszténydemokrata Unióval (CDU) működő kapcsolatot lehet fenntartani, addig nem érdemes kiprovokálni a szakítást. Márpedig a pártban abban bíznak, az új CDU-elnökkel, Annegret Kramp-Karranbeuerrel határozottan konzervatív irányba fordul Angela Merkel időszakához képest a német kormánypárt, így a jövőben javulhat a viszony a Fidesz és a CDU között.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.