Trump szerint Orbán nagyszerű munkát végzett

Trump szerint Orbán nagyszerű munkát végzett

Washington, 2019. május 13. Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog megbeszélésükön a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előzetesen tervezett forgatókönyvnek megfelelően lezajlott Orbán Viktor és Donald Trump találkozója a washingtoni Fehér Házban. Hírügynökségi beszámolók szerint a magyar miniszterelnök hazai idő szerint nem sokkal este nyolc után érkezett az Egyesült Államok elnökének rezidenciájára, amelynek bejáratánál az amerikai elnök szívélyesen fogadta. A magyar miniszterelnök ezt követően a protokollnak megfelelően írt a vendégkönyvbe, majd lebonyolították első, negyedórás tárgyalásukat. 

Orbán Viktor miniszterelnök, Donald Trump amerikai elnök vendége találkozójukon beír a vendégkönyvbe a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében 2019. május 13-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)


Nem sokkal később a két vezető sajtótájékoztatót tartott, ahol az M1 beszámolója alapján Trump azt mondta Orbánról: jó munkát végzett, biztonságban tartotta Magyarországot. „Magyarország a NATO büszke tagja, kicsit megismertük egymást, beszélünk majd a kereskedelemről, és sok más témáról. Remek időt fogunk együtt tölteni” – mondta az amerikai elnök. 

Donald Trump amerikai elnök (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a washingtoni Fehér Házban 2019. május 13-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Orbán Viktor büszkeségét fejezte ki amiatt, hogy sok magyar hozzájárult az Egyesült Államok fejlődéséhez, majd úgy fogalmazott:

„Örülök, hogy ismét itt lehetek, és megint fiatal lehetek, hiszen 20 éve volt, hogy utoljára itt voltam.”

Gyorsan szóba került a migráció is: mint fogalmazott, támogatják egymást a migráció elleni harcban, és megvédik a keresztény közösségeket.

Izgalmas találkozó: Ma tárgyal Donald Trumppal Orbán Viktor | Magyar Hang

Tizennégy év után ismét legmagasabb szinten fogadják Washingtonban a magyar miniszterelnököt, Orbán Viktor a Fehér Házban fog egyeztetni Donald Trumppal. Az előzetes hivatalos bejelentés igen szűkszavú volt, aszerint kereskedelmi, energetikai és kiberbiztonsági kérdésekre fókuszálnak majd. Azonban kellemetlen kérdések is szóba kerülhetnek, úgy mint a Moszkvával és Kínával való kapcsolatok.

Trump erre annyit fűzött hozzá, hogy Orbán nagyszerű munkát végzett a keresztény közösségek védelmében, és a két ország kapcsolata nagyon jó. Újságírói kérdésre az amerikai elnök kifejtette azon véleményét is, miszerint az emberek tisztelik Orbánt, aki sokak szerint helyesen lépett fel a bevándorlás tekintetében is. „Európában abból is fakadnak problémák, hogy máshogy csinálták, mint a magyar miniszterelnök" - fogalmazott.

A távirati iroda összefoglalója szerint a találkozó jóval hosszabb ideig tartott, mint tervezték, és egy szűk körű megbeszéléssel kezdődött, amelyen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Michael Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. A szűk körű megbeszélést plenáris tanácskozás követte.
     
    

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.