Mészáros Lőrinc kitiltását fontolgatják az Egyesült Államokból

Mészáros Lőrinc kitiltását fontolgatják az Egyesült Államokból

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a Viresol Kft. visontai búzakeményítő üzemének átadásakor 2019. február 11-én (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai kormányzatban előkészületek folynak arra, hogy a Globális Magnyitszkij-törvény alapján szankciókat vessenek ki Mészáros Lőrincre. Viszont mivel a Fehér Ház épp jó kapcsolatot igyekszik kialakítani a magyar vezetéssel, Donald Trump vélhetően vétózna – írja az Átlátszó és a Wall Street Journal közös cikkében.

Az Átlátszó budapesti és washingtoni forrásokból értesült a tervezett szankciókról, amelyek amerikai beutazási tilalmat és az Egyesült Államokban tartott vagyonelemek befagyasztását jelentenék. Az intézkedéseket előkészítő kormányzati illetékesek látókörében van még Tiborcz István, a miniszterelnök veje, és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője is. Az Átlátszó kereste mindhármukat, ám választ nem kapott.

Beért a munka gyümölcse: Mészáros Lőrinc a világ leggazdagabbjai között | Magyar Hang

Ám mivel Donald Trump kormánya igyekszik jó kapcsolatot kialakítani az Orbán-kabinettel és felhagyott az Obama-kormányzat kritikus hozzáállásával, így valószínűleg nem menne át a Fehér Házon a terv, de az, hogy erre mutató előkészületek folynak az amerikai kormányzatban, azt mutatja, hogy egyre nagyobb a nyomás a Fehér Házon, hogy lépjen fel az Orbán-kormány korruptsága ellen – írja az Átlátszó.

Orbán tud arról, hogy Mészáros ellen szankciókat fontolgat az Egyesült Államok kormányzata – erősítette meg két, a miniszterelnökhöz közel álló forrás. Egyikük úgy fogalmazott: ha valóban szankciókat vetnének ki a miniszterelnök szövetségesére, akkor a két ország egyértelműen távolabb kerülne egymástól, pedig Washington épp közeledni próbál Budapesthez. Más amerikai kormányzati illetékesek szerint viszont Orbán eddig sem engedett semmiben az Egyesült Államoknak, így nagy kárt a szankciók sem okoznának.

Mészárosék építhetik a belgrádi vasútvonalat | Magyar Hang

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára azt válaszolta az újságírók megkeresésére, hogy Mészáros nem korrupt, a szankciókat pedig az amerikai kormányzat és a Kongresszus liberális tagjai erőltetik, akik egy olyan konzervatív-nacionalista vezető hírnevét akarják ezzel csorbítani, akinek elvei épp egyre népszerűbbek. „Hogyan lehetne valakit szankciókkal sújtani, aki semmi rosszat nem követett el?” – kérdezett vissza.

A beutazási tilalom a külügy-, a vagyonbefagyasztás pedig a pénzügyminisztérium hatásköre, mindkét tárcát megkérdezték, konkrét válasz azonban nem érkezett.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom képviseletében az Egyesült Államokban tárgyaló Márki-Zay Péter és Kész Zoltán a mozgalom Facebook-oldalán arról számolt be, hogy az amerikai politikusokkal és tisztviselőkkel történt tárgyalásaik során többször felmerült, hogy a Fidesz oligarchái ellen is alkalmazhatnák a Magnitsky törvényt. „A keddi beszélgetésen a cikkben is idézett Biztonsági és Együttműködési Bizottság kongresszusi irodájában is megerősítettük az amerikai felek számára, hogy ennek a megfontolása erős üzenet lehet az Orbán-kormány irányába” – írták.