Theresa May bejelentette lemondását

Theresa May bejelentette lemondását

Theresa May a londoni parlamentben 2019. március 29-én (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bejött az, amire számítani lehetett, ugyanis Nagy-Britanniában megrendezett EP-választáson mindkét nagy párt, a kormányzó konzervatívok, és a Munkáspárt is csúfos vereséget szenvedtek. Theresa May az exit poll eredmény ismeretében nem is tehetett mást, mint az újabb nagy pofont követően bejelentette, június 7-én lemond a Konzervatív Párt vezetéséről és a kormányfői tisztségről, és addig marad a miniszterelnöki székben, amíg a pártja meg nem találja az utódát, melynek kiválasztási folyamata jövő héten kezdődhet meg. Elemzők úgy vélik, ez akár egy-két hét is lehet, amennyiben a többség egy jelölt mögött felsorakozik, de akár másfél-két hónapig is elhúzódhat.

Nagy-Britannia: két választás között, zsákutcában | Magyar Hang

Theresa May kijelentette, mindent megtett annak érdekében, hogy a képviselők támogassák az Európai Unióval kialkudott kilépési megállapodását, ám kudarcot vallott, így világossá vált számára, hogy az országnak új miniszterelnökre van szüksége. Úgy véli, a Konzervatív Párt képes lesz megújulni, majd könnybe lábadt szemmel elmondta, milyen megtiszteltetés volt számára, hogy az ország kormányfője lehetett.

Theresa May brit miniszterelnök lemondása nem változtat az Európai Unió és tagországai által elfogadott, Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről (Brexit) kialakított álláspontján, a kilépési megállapodást az unió érvényesnek tartja, bárki is legyen a szigetország új miniszterelnöke - jelentette ki Mina Andreeva, az Európai Bizottság egyik szóvivője. Ugyanakkor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a brit kormányfő lemondását nem fogadta örömmel, ugyanakkor döntéséért elismerését fejezte ki, és "bátor nőnek" nevezte. Juncker – aki kedvelte és nagyra értékelte a brit kormányfővel folytatott közös munkát – készen áll, hogy jó munkakapcsolatot alakítson ki a jövőbeni, új brit miniszterelnökkel is.

Charles Michel belga kormányfő Twitter-üzenetében köszönetet mondott Theresa Maynek elkötelezettségért és az együttműködésért, és úgy véli, a brit kormányfő a nézetkülönbségek ellenére nyitottságot mutatott arra, hogy megoldást találjon a brit uniós tagság megszüntetésére. Mark Rutte holland miniszterelnök köszönetét és tiszteletét fejezte ki a brit kormányfőnek,és kiemelte, az Európai Unió és Nagy-Britannia között létrejött megállapodás a rendezett Brexit érdekében továbbra is érvényben marad. Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken Twitter-üzenetben reményét fejezte ki, hogy Theresa May brit kormányfő lemondása ellenére az Egyesült Királyságban felülkerekedik a józan ész, és az új miniszterelnök gondoskodik az ország rendezett kiválásáról az Európai Unióból. Kurz elveihez szigorúan hű, elképzeléseihez erősen ragaszkodó, elszánt politikusként méltatta May-t, hangsúlyozva, hogy nagyon bizonytalan helyzetben kormányozta országát.

Theresa May lemondása után a spanyol ügyvezető kormány megegyezés nélküli, "kemény Brexitre" számít - közölte Isabel Celaá szóvivő, aki szerint a brit kormányfő távozása rossz hír azok számára, akik a rendezett uniós kiválás mellett vannak. Ezután egy "kemény konzervatív vezető, kemény Brexit és kemény idők" várhatók, de mindezért kizárólag az Egyesült Királyság és a brit kormány a felelős - fűzte hozzá. Az ügyvezető spanyol kormány szóvivője kiemelte: Spanyolország felkészült erre az eshetőségre is, a kabinet korábban elfogadott egy készenléti tervet annak érdekében, hogy a lehető legjobban képviseljék a spanyol állampolgárok és vállalatok érdekeit. Isabel Celaá hozzátette: a Spanyolországba ékelt, brit fennhatóságú Gibraltár ügye védettséget élvez, a kiválás után a spanyol kormány jóváhagyása kell minden olyan megállapodáshoz, amelyet erre a területre vonatkozóan köt az EU és az Egyesült Királyság.

Angela Merkel német kancellár tisztelettel tudomásul veszi Theresa May brit miniszterelnök lemondását - mondta a német kormány helyettes szóvivője Berlinben. Martina Fietz kiemelte, hogy a kancellár mindig is a bizalmon alapuló, jó együttműködést folytatott a brit kormányfővel, és ez a szellemiség megmarad Theresa May hivatali idejének hátralévő részében is. Ugyanakkor a brexittel kapcsolatban elmondta, az a brit belpolitika alakulásának függvénye. A német szövetségi kormány továbbra is szoros kapcsolatra és szoros együttműködésre törekszik a mindenkori londoni vezetéssel - tette hozzá.

Theresa May távozó brit miniszterelnök nem tett semmit Moszkva és London kapcsolatainak javításáért - hangoztatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Peszkov úgy fogalmazott, hogy sajnos most hirtelenjében nem jut eszébe olyan fontos esemény, amely hozzájárult volna a kétoldalú kapcsolatok javításához és összefüggésbe hozható lenne a távozó brit miniszterelnökkel. "Inkább fordítva: May asszony miniszterelnöksége kétoldalú kapcsolataink nagyon nem egyszerű szakaszára esett" - mondta Peszkov. A szóvivő nem kívánta érdemben kommentálni May június 7-i esedékes távozását. Mindössze annyit mondott, hogy Moszkva nagy figyelemmel kíséri a Brexittel kapcsolatos folyamatokat, amelyek nemcsak Nagy-Britanniára, hanem az Európai Unión belüli helyzetre is hatással lesznek. Rámutatott, Moszkva abban érdekelt, hogy az EU mint Oroszország fő kereskedelmi és gazdasági partnere, kiszámítható és stabil legyen, valamint fejlődjön.