Megállapodtak: Ursula von der Leyen lehet az Európai Bizottság elnöke

Megállapodtak: Ursula von der Leyen lehet az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedd estére sikerült megállapodniuk a legfontosabb tisztségekről az Európai Unió állam-és kormányfőinek. Az Európai Bizottság elnöke Ursula von der Leyen lehet - jelentette be a Twitteren Donald Tusk.

Az Európai Tanács még hivatalban lévő elnökének közlése szerint az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője Josep Borrell spanyol külügyminiszter lehet, míg az Európai Központi Bank elnöki posztjának várományosa Christine Lagarde a tagállamok állam- és kormányfőinek megállapodása értelmében. Charles Michel volt belga miniszterelnököt jelölik a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács élére.

Szent-Iványi: Orbán nem tényező az Európai Bizottság új elnökének megválasztásakor | Magyar Hang

Hiába igyekszik továbbra is saját fontosságát hangsúlyozni Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökének megválasztásával kapcsolatos tárgyalásokon, egyre kevesebb a befolyása azt követően, hogy az Európai Néppárt felfüggesztette tagságát - mondja Szent-Iványi István. A Fidesz most azt az Ursula von der Leyent támogatja, aki korábban hitet tett az Európai Egyesült Államok mellett és élesen bírálta Magyarország migránspolitikáját.

Tusk azt követően posztolta a megállapodásról szóló bejegyzését, hogy Manfred Weber bejelentette visszalépését az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltségétől a pártcsalád kedd esti strasbourgi frakcióülésén.

A csomagban nincs szó az Európai Parlament elnökéről, a tagállamok megegyezése alapján azonban a baloldali Szergej Sztanisev volt bolgár miniszterelnök a legesélyesebb erre a posztra, őt holnap választják meg. Korábban szó volt arról, hogy Manfred Weber lehet az EP elnöke, de ő nem jelöltette magát.

Az áttörést vélhetően az hozta meg, hogy Angela Merkel és Emmanuel Macron meg tudott egyezni Ursula von der Leyen személyében – akit egyébként Macron javasolt állítólag hétfőn este. Leyen Angela Merkel német kancellár hűséges embere: 2005 óta, a Merkel-érában valamennyi kormányban miniszteri posztot töltött be. A visegrádi országok ellenállását is sikerült megtörni az ő jelölésével, azonban nem árt felidézni, hogy Ursula von der Leyen több nyilatkozatában is kiállt az Európai Egyesült Államok
gondolata mellett, amelyet hazánkban csak a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció vall.

Szent-Iványi: Orbán nem tényező az Európai Bizottság új elnökének megválasztásakor | Magyar Hang

Az EP-ben ugyanakkor nem aratott osztatlan sikert a jelölése Merkel embere: a szociáldemokraták, közöttük a németek is, élesen tiltakoznak ellene. Frakcióvezetőjük, Iratxe García Péraz azt mondta: „Elfogadhatatlan, hogy a Tanácsban képviselttel rendelkező populista kormányok csak azért zárják ki a legjobb jelöltet (Frans Timmermans – a szerk.), mert ő felállt a jogállamiságért és a közös európai értékekért.”
A politikai kötélhúzás mostantól az Európai Parlamentben folytatódik.

Ennél is élesebben reagált a német szociáldemokrata párt elnöke: Martin Schulz a Spiegel cikke szerint azt mondta, Von der Leyen a német kormányzat leggyengébb minisztere. Schulz kitért Orbánra is: mint fogalmazott, az eredmény „Orbán Viktor és a kelet-európaiak győzelme”. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.