Újabb orosz tengeralattjáró-katasztrófa, ezúttal 14 halott

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb, ezúttal 14 halálos balesetet követelő tengeralattjáró-tragédia történt Oroszországtól északra, Murmanszk tartományban, ahol kigyulladt a Losharik AS–12 mélytengeri nukleáris kutató tengeralattjáró – a BBC-nek megerősítették az információt –, és a balesetben a teljes legénység az életét veszítette. A hajó felméréseket végzett orosz vizeken, és a tragédia hírét a védelmi minisztérium is megerősítette.

„Az orosz vizeken július 1-jén kutatásokat végző mélytengeri tudományos kutatóhajó fedélzetén tűz keletkezett, melynek következtében füstmérgezésben meghalt a legénység valamennyi, összesen 14 tagja. A tűz keletkezésének okát már vizsgálják, melyet az orosz haditengerészet főparancsnoka irányít személyesen” – adta hírül nemrég az Interfax az orosz védelmi minisztérium közleményére hivatkozva. A kiégett tengeralattjárót az orosz hadsereg kikötőjébe, Szeveromorszkba vitték.

Legutóbb a 21 sérülttel járó 2008-as tengeralattjáró-baleset, a Nepra gázszivárgása történt az orosz haditengerészet történetében, míg a legtöbb halálos balesettel járó tragédia tizenkilenc évvel ezelőtt volt, amikor a Kurszk atom-tengeralattjáró teljes legénysége, 118 ember veszett oda.