Román lehet az uniós főügyész, és korrupcióellenes ügyészséget szeretne Magyarországon

Román lehet az uniós főügyész, és korrupcióellenes ügyészséget szeretne Magyarországon

Laura Codruta Kövesi (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tényként kezeli a román sajtó, hogy Laura Codruţa Kövesi maradt az egyedüli jelölt az európai főügyészi tisztségre, miután bukaresti sajtóértesülések szerint francia ellenlábasát, Jean-Francois Bohnert hamarosan kinevezik a francia korrupcióellenes ügyészség élére. 

A fontos uniós tisztség kapcsán patthelyzet alakult ki hónapokkal ezelőtt, miután az Európai Parlament (EP) a romániai DNA volt vezetőjét támogatta, a Európai Tanács (ET) pedig a francia ügyészt. Az EP és az ET április elején arról állapodott meg, hogy az uniós választások után döntenek a hétéves mandátum odaítéléséről. Ha a francia jelölt valóban kiszáll a versenyből, akkor a sepsiszentgyörgyi születésű Laura Codruta Kövesi marad az egyedüli jelölt az Európai Ügyészség vezetésére.

Közel 700 ezren írtak alá az Európai Ügyészségért | Magyar Hang

Csütörtökön már meg is hallgaták Párizsban Jean-François Bohnert, tudta meg a román sajtó, így állítólag a héten bejelentik, hogy ő lesz a francia korrupcióllenes hivatal, a Pénzügyi Ügyészség vezetője. Ezzek gyakorlatilag felszabadították az utat Laura Codruţa Kövesi előtt az uniós funkció elnyerésére. 

Románia vezetése ezt egyébként nagyon nem szeretné: kedden Călin Popescu-Tăriceanu, a román felsőház elnöke „mérgezett almának” nevezte Kövesi esetleges európai főügyészi kinevezését, mert szerinte az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetőjének legfontosabb feladata az lenne, hogy megakadályozza Románia hozzáférését az európai uniós alapokhoz.

A fideszesek kétharmada csatlakozna az Európai Ügyészséghez | Magyar Hang

Én voltam az első magyar újságíró, aki négy évvel ezelőtt Bukarestben a romániai szárügyésszel készíthetett interjút a DNA székházában. Kövesi akkor politikusok százait juttatta börtönbe: csak 2014-ben több mint ezer vádlottat állítottak bíróság elé. Akkor arról beszélt, „megpróbáljuk megosztani a tapasztalatunkat, és örvendek, hogy más államok is átveszik a DNA modelljét. Különben nem saját találmány, mi is átvettük, hiszen ez európai uniós modell – azt hiszem, az intézmény és a tevékenységünk számára is nagyon jó, hogy megoszthatjuk ezt a tapasztalatot az európai kollégáinkkal. Szerintem fontos lenne, hogy minden államnak legyen hasonló ügynöksége, hasonló ügyészségi struktúrája, hogy amikor közös ügyek merülnek fel, sokkal könnyebb legyen az együttműködés.”

Hadházy Ákos: Ők sokkal jobban félnek - a teljes interjú

A magyarokkal való kapcsolatára is rákérdeztünk, megérdeklődve, honnan jön a Kövesi név. Házasság révén kaptam ezt a nevet, majd a válás után megtartottam, jött a válasz, majd így folytatta: „Tudok néhány szót magyarul, főként azért, mert Sepsiszentgyörgyön születtem, és nyolcéves koromig ott is éltem. Gyerekként együtt játszottam a magyarokkal, barátaim is voltak közöttük, természetes, hogy egymástól sokat tanultunk.”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.