Ursula von der Leyen lett az Európai Bizottság új elnöke

Ursula von der Leyen lett az Európai Bizottság új elnöke

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság 2019. július 16-án megválasztott új elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minimális többséggel, a szükségesnél kilenc szavazattal többel választották meg az Európai Bizottság következő elnökének Ursula von der Leyent. A 383 igen szavazat mellett 327-en szavaztak ellene és 23-an tartózkodtak, az érvényes választáshoz 374 támogató voksra volt szüksége. Mindez némiképp meglepő, ugyanis a szavazást megelőzően úgy tűnt a nyilatkozatokból, hogy az Európai Néppárt, a Szociáldemokraták és a Liberálisok is von der Leyen mögé állnak, márpedig ebben az esetben jóval több mint 400 szavazatot kellett volna kapnia. Öt évvel ezelőtt Jean-Claude Junckerre 422 igen szavazat érkezett – ez egyébként minden idők legmagasabb szavazati aránya.

A magyar uniós képviselők közül mindenki megszavazta, kivéve a jobbikos Gyöngyösi Mártont és az MSZP-s Ujhelyi Istvánt, akik nem támogatták.

Az új elnök 60 éves, német kereszténydemokrata politikus. Brüsszelben született, hét gyermeke van, 2005-től valamennyi német kormány tagja volt, Angela Merkel közeli szövetségesének számít. 2013-tól ő Németország hadügyminisztere, az első nő ebben a pozícióban, mint ahogy bizottsági elnökként is.

Vajon mit gondol Európa új, hétgyermekes feje az anyaságról és a gyerekvállalásról? | Magyar Hang

Ha már úton útfélen erről beszél mindenki, megnéztük, miket mondott a témában Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen rövid beszédében arról szólt, hogy Európának nem egymás ellen, hanem a jövőért kell harcolnia. Hozátette, hogy a sok feladat szerénységre inti, de azt üzeni az Európai Parlamentnek, hogy konstruktív alapokon dolgozzanak együtt.

A továbbiakban most a biztosi kollégium összeállítása, illetve a portfóliók szétosztása lesz von der Leyen első számú feladata. Többször is mondta, hogy az általa vezetett Bizottságban ugyanannyi női, mint férfi biztost szeretne látni. És azt is kérte, hogy minden tagállam két biztost, egy nőt és egy férfit nevezzen meg.

A nap folyamán korábban Von der Leyen már beszélt az EP plenáris ülésén, és ismertette a várható programját, amelyet az alábbi cikkünkben olvashatnak.

Von der Leyen kemény harcot ígért az EU-elleneseknek | Magyar Hang

Klímasemlegesség, uniós minimálbér, fellépés az illegális migráció ellen, ám humanitárius folyosó a menekültek számára – felvázolta tervét az Európai Bizottság várható új elnöke.

Közben az MTI tudósításából kiderült, hogy meglepetésre a CDU elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer lesz az új német védelmi miniszter, miután Ursula von der Leyen távozik a tárca éléről. A dpa német hírügynökség értesülését Thomas Strobl, a kereszténydemokraták helyettes alelnöke erősítette meg. A német sajtó eddig névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva arról írt, Jens Spahn jelenlegi egészségügyi miniszter a legesélyesebb a védelmi tárca vezetésre, ám miután Angela Merkel kancellár fenn akarja tartani a nemek arányát kormányában, Spahn helyére nőt jelöl majd. Kramp-Karrenbauerről pedig úgy tudták, nem vágyik kormányzati pozícióra Merkel kabinetjében, s inkább a párt vezetésre koncentrálna. A dpa azt írja, a döntés még a párt elnökségében is többeket meglepett.