Mosogatni megy külföldre a román diplomások fele

Mosogatni megy külföldre a román diplomások fele

Zöldségpiac Olténiában: lassan sem vevő, sem eladó nem marad otthon. (Fotó: Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy nemzetközi felmérés szerint a román diaszpóra az ötödik legnépesebb a világon, ha az ország lakosságához viszonyítjuk az elvándorlók számát. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OCDE) a román külügyminisztérium megrendelésére készített tanulmánya szerint az elmúlt 15 évben 2,3 millió ember ment el keleti szomszédunkból, így a világban vendégmunkásként dolgozó románok száma immár meghaladja a 3,4 milliót.

Másképpen fogalmazva majdnem minden ötödik román külföldön él. Olaszországban vannak a legtöbben (egymillió fölötti létszámban), aztán Németország és Spanyolország következik a sorban. Az országból távozottak kilencven százaléka az Európai Unió valamely tagállamába ment – írja a g4media.ro

Ami sokkal fájdalmasabb: a legtöbb távozó szakképesítést nem igénylő munkát végez új hazájában, sőt azoknak a románok fele is, akik egyébként egyetemi diplomával a zsebükben hagyták el az országot. Csak két országban van kivétel ez alól, Kanada és az Egyesült Államok – ezekbe az országokba csak vízummal mehetnek a román állampolgárok, és jellemzően csak azok kapnak beutazási engedélyt, akik magasan képzettek és új hazájukban szükség van rájuk.

Tizenkét vendégmunkás lakik egy konténerben, kétszázra jut hat vécé | Magyar Hang

Romániában is egyre nyomasztóbb a munkaerőhiány: mivel négymillió munkaképes ember elment az országból, külföldiekkel próbálják pótolni őket.

Az is elgondolkodtató tény, hogy a tanulmány adatai szerint a Romániában élők harmada is a távozás mellett döntene, ha kapna egy kecsegtető ajánlatot külföldről. A 15-24 évesek esetében még magasabb az arány, közülük minden második el akar menni.