Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Izrael kiutasított két amerikai muszlim képviselőnőt, Trump is jelezte, nem kéne beengedniük őket

Szerző: | 2019. augusztus 15., 18:23 | Külföld

Donald Trump a Fehér Házban 2018. augusztus 27-én (Fotó: Reuters/Kevin Lamarque)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem akármilyen hírt közölt a brit közszolgálati BBC: Izrael kiutasított az országból két, amerikai muszlim képviselőnőt, Rashida Tlaibot és Ilhan Omart. A tiltásról pedig maga Donald Trump is posztolt egy igen kemény hangú üzenetet, felhívva Izraelt, hogy nem kellene beengedni a politikusokat.

HIRDETÉS - AIP

Az ügy előzménye, hogy a két képviselőnőt az izraeli fél az amerikai kongresszusra való tisztelettel engedte volna be az országba – ezt múlt hónapban Izrael amerikai nagykövete jelezte. Az izraeli törvények lehetőséget adnak arra, hogy megtagadják a belépést olyan személyektől, akik támogatják Izrael bojkottját, és a BBC szerint mindkét politikus támogatja azt.

HIRDETÉS - AIP

A tiltást így most sajtóhírek szerint Arje Deri belügyminiszter hozta meg, és Cipi Hotoveli helyettes külügyminiszter is megerősítette.

Trump egy kemény Twitter-üzenetben mondott véleményt az ügyről, ez minden bizonnyal sokat nyomhatott a latba, az amerikai elnök ugyanis kifejezetten jó viszonyt ápol Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. „A gyengeség jelét adná Izrael, ha engedélyezné Omar és Tlaib képviselők látogatását. Ők utálják Izraelt és az összes zsidó embert, és semmit nem lehet mondani vagy tenni, amivel megváltoztatnák ezen véleményüket.”

„Küldd őket vissza” – Ez Trump nagy terve? | Magyar Hang

Most épp azt tweetelte, hogy a négy kongresszusi képviselőnő szerinte nem képes szeretni Amerikát. Mi állhat a háttérben?

Donald Trump korábban már konfliktusba került a két demokrata képviselővel: őket és Alexandria Ocasio-Cortezt, valamint Ayanna Pressleyt migrációs hátterük miatt egy posztban „küldte haza”. A négy politikus közül egyedül Omar nem született az Egyesült Államokba, 1992-ben tízéves volt, mikor családjával először érkezett Szomáliából Amerikába; 1995-ben kapott menedékjogot, tizenhét évesen, 2000-ben lett amerikai állampolgár.

A két demokrata politikus útjáról sok mindent nem lehet tudni, az amerikai sajtó szerint a vasárnap érkező politikusok Ciszjorádniát és Izraelt is érintették volna, és ellátogattak volna a vallási szempontból érzékenynek számító jeruzsálemi Templom-hegyre.

Címkék: diplomácia, Donald Trump, Egyesült Államok, Ilhan Omar, Izrael, kitiltás, Rashida Tlaib


Megszelídült a „trópusi Hitler”?

Megszelídült a „trópusi Hitler”?

Látványos hátraarcot csinált az elmúlt hónapokban Jair Bolsonaro, aki valószínűleg mostanra elfogadta a realitásokat, vagyis azt, hogy eddigi legfőbb szövetségese, Donald Trump elveszítette a választásokat.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – durvuló közbeszéd – és hol van még a gödör alja

Pin It on Pinterest