Szöknek a hercegnők Dubajból

Szöknek a hercegnők Dubajból

Fotó: Pexels.com/Kevin Ponce Villaruz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Haja hercegnőnek ugyan sikerült kereket oldania két gyermekével, ám férje lányai – Samsza és Latifa – nem voltak ilyen szerencsések.

Samsza al-Maktum, az Egyesült Arab Emírségek alelnök-miniszterelnökének lánya – Latifa hercegnő nővére – még 2000-ben, 19 évesen, szökött meg a sejk longcrossi birtokáról. Csaknem két hónap elteltével apja emberei a nyomára akadtak Cambridge-ben, az utcán, begyógyszerezték, és magángéppel Dubajba vitték, ahol börtönben tartották fogva. Később a The Guardian online felületén jelent meg cikk a raboskodó hercegnőről – ugyanis húga becsempészett neki egy telefont, így Samsza fel tudta venni a kapcsolatot újságírókkal. Latifa pedig a YouTube-on egy tavaly márciusban közzétett videóban számol be részletesen arról, mi történt vele és a nővérével, valamint hogy miért döntött úgy, elmenekül hazájából.

Az ifjabb hercegnő először 2002-ben, 16 évesen próbálkozott szökéssel, de a határnál elkapták, majd bezárták, és kínozták is. – Amíg egy férfi lefogott, addig a másik vert. Ez többször is megtörtént. Amikor először ütlegeltek, alig voltam magamnál, és fájdalmat sem éreztem. Sokkos állapotban voltam. Amikor legközelebb megkínoztak, az öt óráig tartott: onnan tudtam, hogy volt rajtam karóra. Azt mondták, „az apád azt parancsolta, addig üssünk, amíg bele nem halsz”. Majdnem három és fél évet voltam börtönben, de 2003-ban egy hétre kiengedtek. Miután hazaértem – igazából nem szeretem az otthonomnak nevezni – azt gondoltam, legalább egy kicsi együttérzésben részem lesz. De anyám és az egyik testvérem is azt mondta, mindent magamnak köszönhetek. Ez nem igaz! Én csak segíteni próbáltam a nővéremnek, és ez lett a vége – jelenti ki a videóban Latifa.

Nem sokkal az eset után idegösszeomlást kapott: folyamatosan sikoltozott és a nővérét követelte. Végül kihívták a rendőrséget, és egy orvos benyugtatózta. Ezután kórházba került, ahol mindössze egy hetet töltött, majd visszaszállították a börtönbe. A traumákon keresztülment lány szerint az, hogy az apja, Muhammad bin Rasid al-Maktum az emberi jogok lelkes támogatója, baromság, sőt ő a leggonoszabb ember, akivel valaha találkozott: olyan, aki még a gyilkosságtól sem riad vissza. Lánya szerint „mindenki tudja”, hogy miután a nagybátyja meghalt, annak marokkói feleségét megölette csak azért, mert az elvileg „botrányosan” viselkedett. Latifa állítja, az asszony túl sokat beszélt, és apja megijedt, hogy kifecsegi majd a család titkait. (Az uralkodónak a tudósítások szerint hat asszonytól 23 gyermeke született.)

– Nőként értéktelen és eldobható vagy – folytatja videós történetmesélését a dubaji hercegnő, aki nem vezethetett autót, nem tanulhatott egyetemen, és külföldre sem utazhatott.

2018. február 24-én Latifa újra megszökött finn edzője, barátnője, Tiina Jauhiainen segítségével. (A külvilág felé azt igyekszik a hatalom mutatni, hogy a nők szabadok, sportolhatnak, akár még ejtőernyőzhetnek is.) A hercegnő ezúttal sikeresen átjutott a határon: Omán fővárosából, Maszkatból gumicsónakkal menekültek tovább a tengeren át, mígnem a család régi ismerőse, a volt francia haditengerész és titkos ügynök, Hervé Jaubert hajóján kötöttek ki – aki korábban szintén megszökött az emirátusból. Nyolc nappal később a sejk emberei rájuk találtak. A két nőt és a férfit Dubajba szállították – Jauhiainent és Jaubert-t néhány napra rá elengedték, Latifát azonban nem. Finn barátnője képtelen volt belenyugodni a történtekbe, ezért szabadon engedése után elindította a #FreeLatifa kampányt, hogy a hercegnőt kiszabadítsa. Az ügyhöz neves brit ügyvédek és több emberjogi szervezet is csatlakozott – így például az Amnesty International, a Human Rights Watch és az Emirates Centre For Human Rights.

Megpróbáltuk elérni a kampány vezetőit is, hogy nyilatkozzanak, de még nem válaszoltak. Samsza és Latifa állapotával kapcsolatban az Al-Maktum família nem túl közlékeny. A fiatalabb hercegnő – a már említett videóban – beszámolt arról, hogy nővérének szinte minden lépését figyelik, és gyógyszerekkel próbálják meg „kordában tartani”. Róla pedig tavaly decemberben jelentek meg utoljára nyilvános fotók, amikor Mary Robinson, az ENSZ emberjogi külügyi főbiztosa a család meghívására járt az Emirátusokban, aki az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy „a hercegnő egy sérülékeny nő, akinek a családja óvó-védő szeretetére és orvosi segítségre van szüksége”. A főbiztost e kijelentéséért sokan azzal vádolták, hogy segítő kezet nyújt a dubaji uralkodónak elkendőzni a történteket és a tényt, hogy Latifát akarata ellenére tartják fogva. Robinson a család által kiadott sajtóközleményt szinte szó szerint mondta el a BBC rádió hallgatóinak, arra viszont nem reagált semmit, amikor arról kérdezték, mit gondol azokról a vádakról, amelyekkel Latifa az apját illette.

Most, hogy Haja hercegnő megszökött, mindenki abban reménykedik, talán ő tud valamit tenni Samszáért és Latifáért.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/33. számában jelent meg, 2019. augusztus 16-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/33. számban? Itt megnézheti!