Megállapodtak az új olasz koalícióról, Salvini hoppon maradt

Megállapodtak az új olasz koalícióról, Salvini hoppon maradt

Giuseppe Conte (Fotó: Flickr.com/Plenary session)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megbukott Salvini előre hozott választásokat célzó terve, Conte alakíthat ismét kormányt, ám ezúttal épp az eddig ellenzékben lévő nagy balközép riválissal, a Demokrata Párttal koalícióban.

Olaszosan, hangos viták közepette, de megoldódni látszik a Matteo Salvini által kiprovokált belpolitikai válság. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) megegyezett arról, hogy Giuseppe Conte vezetésével kormányt alakít. Ezzel megbukott Salvini terve, hiszen amennyiben sikerül tovább kormányozni, úgy nem lesznek előre hozott választások. Sergio Mattarella köztársasági elnök egyelőre még nem adott megbízást a kormányalakításra, ám erre már csütörtökön sor kerülhet.

A Lega Giuseppe Conte miniszterelnök lemondására játszó vezére az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) alkotott koalíció felrobbantásával az előre hozott választásokat akarta kierőszakolni. Nem véletlenül, mert pártja az EP-választásokon fölényes győzelmet aratott, és 38 százalékos népszerűségével biztosan nyerte volna az új választást is. Ezzel jobboldali kormányt alakíthatott volna, amelynek élén átveszi Olaszország teljes irányítását. Ez volt a terv, ám Salvini túlságosan siettette a dolgokat, és így elszámította magát.

Az ambiciózus Salvinin kívül ugyanis csupán a Legától is jobbra álló Olasz Testvérek (FdI) szerették volna a választások előre hozását. Nem véletlenül, hiszen így bekerülhettek volna a kormányba. Igaz, a tervbe vett koalíció harmadik tagja, a Silvio Berlusconi vezette Forza Italia ezt nem látta volna szívesen. Így tehát e két párton kívül az összes többi abban volt érdekelt, hogy elkerüljék az idő előtti választást. De ezt a forgatókönyvet tartotta szerencsésebbnek Sergio Mattarella köztársasági elnök is, és ezért szorítottak az európai, mindenekelőtt a pénzügyi stabilitást féltve Brüsszelben is. De még Donald Trump is amellett állt ki Twitter-üzenetében, hogy Conte maradjon a kormányfő.

Ez a helyzet közelítette egymáshoz a régi ellenfeleket, a tovább kormányozni akaró baloldali populista Öt Csillag Mozgalmat és a balközép Demokrata Pártot (PD). A két párt ugyan ideológiai értelemben nem áll távol egymástól, ám az Öt Csillag Mozgalom lényegében a Demokrata Párttal szemben jött létre, és évek óta egymásban látták az ellenséget. A választások elkerülése érdekében azonban nem maradt más hátra, mint „Olaszország stabilitása” érdekében félretenni az ellentéteket.

Salvini a csúcsra tör, de nagyot bukhat | Magyar Hang

Orbán Viktor szövetségese mindent egy lapra tesz fel, teljesen átvenné az irányítást Olaszországban.

Ez láthatóan nem volt egyszerű, és már most érezhető, hogy a koalíció két pártját ugyanúgy csak a kormányzás vágya és kényszere hajtja egymás felé, mint az előző koalíció pártjait. E két szövetségben a közös a humorista Beppe Grillo alapította Öt Csillag Mozgalom, amely a kormányzás nagyjából másfél éve alatt megfelezte népszerűségét, és már csak az olaszok 16,5 százalékának támogatását élvezi. Megelőzte már a magát lassan összeszedő, 22 százalékos népszerűséget felmutatni tudó PD is. Így a párt jelenlegi vezetője, Luigi Di Maio ugyanazzal a helyzettel találta szembe magát, mint az előző koalíció végén. Hiába a M5S a parlament legerősebb pártja, közben már nemcsak a Lega, hanem a Demokrata Párt is népszerűbb nála.

Nem meglepő hát, hogy a hét elején felpörgött egyeztetések lassan haladtak, és még az utolsó, szerdai államfői meghallgatás előtt néhány órával is maradtak vitás kérdések. A demokraták eddigre már elfogadták, hogy Conte legyen a kormányfő, ám nem sikerült egyezségre jutni a kormányfő-

helyettes személyét illetően. Di Maio ragaszkodott ahhoz, hogy megtartsa ezt a posztot, a PD szerint viszont a miniszterelnök-helyettesi szék a balközép pártot illeti meg, és ők Andrea Orlando PD-főtitkár-helyettest javasolták. A Demokrata Párt úgy gondolta, hogy ha már belement Conte jelölésébe, cserébe jár neki a helyettesi poszt. Ezzel szemben az M5S sajtóértesülések szerint azt ajánlotta fel, ha a PD rábólint Contéra, akkor ők hajlandóak több jelentős tárcát átadni a balközép pártnak, így a többi között a pénzügyminisztériumot.

A Mattarellával folytatott utolsó egyeztetési kör előtt felerősödtek azok a hangok, amelyek abszurdnak nevezték, hogy a két párt közti egyeztetés neveken bukjon meg. Látva a helyzetet, Salvini előbb nekitámadt a PD-nek és az M5S-nek, majd végső kétségbeesett kísérletet téve a kormányon maradásra, felajánlotta a koalíció folytatását, és a miniszterelnöki posztot Luigi Di Maiónak. Ám amint az már várható volt – mint a párt vezetője bejelentette –, az M5S-nek és a PD-nek a főbb kérdésekről estére sikerült megállapodnia. Sergio Mattarella köztársasági elnök így csütörtökön már meg is bízhatja Giuseppe Contét a kormányalakítással, és akár már pénteken is letehetnék az esküt az új kormány tagjai. Ha azonban közben homok kerülne a gépezetbe, akkor az államfő feltehetően szakértői kormány alakítására ad megbízatást, és akár már októberben mégis előre hozott választásokra kerülhet sor.

A most hoppon maradt Salvini pedig abban bízhat, hogy az idő neki dolgozik, hiszen ez a koalíció sem tűnik hosszú életűnek. Ám, ha ki is húzza a ciklus végéig, Olaszország gondjai biztosan megkoptatják a kormányzó pártok népszerűségét, így ha az általa vártnál később is, de eljöhet Matteo Salvini ideje.