Sertéspestis miatt maradnak el a falunapok

Sertéspestis miatt maradnak el a falunapok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Romániában annyira durva a sertéspestis, hogy már falunapokat is lemondanak miatta. Az Ardihirek.ro tájékoztatása szerint a járvány terjedése elleni óvintézkedésként lefújták a Kisjenőn augusztus 31-ére, szombatra meghirdetett Erdőhegy Napja elnevezésű kulturális, hagyományőrző és szórakoztató rendezvény jubileumi, tizedik kiadását. Kisjenő egyébként alig harminc kilométerre van Gyulától.

Az esemény a Fehér-Körös menti város magyarok lakta településrészének várva várt közösségi rendezvénye lett volna, benne könnyűzenei koncertekkel, íjászbemutatóval, bográcsos főzőversennyel, Péter Szabó Szilvia és a 3+2 fellépésével.

Gheorghe Burdan polgármester kedd délután értesítette a szervezőket, hogy az Országos Állategészségügyi Hatóság és az Arad Megyei Járványügyi Bizottság rendelkezéseit figyelembe véve kénytelenek lemondani a rendezvény. Az előírások szerint a sertéspestisgócoktól számított 15 kilométeres körzeten belül tilos bármilyen közösségi, kulturális vagy sportrendezvényt tartani, márpedig a közigazgatásilag Kisjenőhöz tartozó Nadab településen ijesztő méreteket öltött az állatok megbetegedése.