„Rajtunk verték le Milosevic bűneit!”

„Rajtunk verték le Milosevic bűneit!”

Egy NATO-rakéta eltalálta a két lakóház és a Svetozar Markovic Toza-iskola közötti területet (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Figyelem, figyelem! Légiriadó! Újvidék polgárai, mindenki azonnal vonuljon az óvóhelyére! – kiáltotta az éterbe az Újvidéki Rádió 1999. május 6-án délután 3 órakor. Mirjanáék házát ekkor iszonyatos erejű robbanás rázta meg. Ahogy az asszony a szirénazajban a többemeletes lakóházból futott le a pincébe, a nagy robajtól még a lépcsőn is elesett, miközben a sűrű, szálló port nyelte. A Jugoszlávia elleni NATO-légibombázás 43. napján történt ez, amellyel az észak-atlanti katonai szövetség arra akarta rászorítani Slobodan Milosevicet, hogy üljön tárgyalóasztalhoz a koszovói kérdés rendezése érdekében.

(...)

Az újvidéki Heréskert negyedben, a Molnár Gyula utcában járunk, ahol Mirjana és szomszédai most a Magyar Hangnak beszélnek a húsz évvel ezelőtti eseményekről. Az idős asszony szinte pontosan meg tudja mutatni a kráter helyét, amiről egy fotós a rakéta becsapódása után fényképet is készített az iskola tetejéről, amely aztán bejárta a világsajtót.

Provokáló múzeum a Vajdaság szívében | Magyar Hang

– Nem értettük, miért ide lőtték a rakétát, nem volt itt semmi – mondja most Mirjana, miközben szomszédai találgatják, mire is célozhattak a NATO gépei. Rade, a szomszéd utcában lakó férfi szerint innen legalább fél kilométerre van a legközelebbi kaszárnya, így valószínűtlen, hogy az lett volna a célpont. Vagy ha az is volt, akkor igazán rosszul célozhattak.

(...)

A teljes újvidéki riportot keresse a Magyar Hang szeptember 27-én megjelent 2019/39. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/39. számban? Itt megnézheti!