Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Karácsony Gergely Brüsszelben: pénzről tárgyaltam, migránsokról nem

Szerző: | 2019. október 03., 18:28 | Külföld

Karácsony Gergely és Frans Timmermans Brüsszelben, 2019. október 3-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A klímaváltozással és lakhatással kapcsolatos beruházások azok, amelyek Budapest számára jelentős uniós forrásokat tesznek majd elérhetővé – ezt Karácsony Gergely mondta Brüsszelben magyar újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen. Az ellenzék főpolgármester-jelöltje uniós és baloldali pártvezetőkkel találkozott, akikkel főként az európai nagyvárosok számára közvetlenül elérhető forrásokról tárgyalt.

HIRDETÉS - AIP

Mint mondta, Zuglóban jelenleg kilenc olyan projekt zajlik, amelyekre közvetlenül az Európai Bizottságtól érkezik a forrás. Karácsony Gergely és vendéglátója, a MSZP-s EP-képviselő Ujhelyi István is azt tartaná fontosnak, ha ezen források köre és nagysága bővülne és erről próbálták meggyőzni tárgyalópartnereiket is. Karácsony Gergely szerint könnyen visszaüthet az az elképzelés, hogy a pénzek kifizetését a jogállami feltételrendszer teljesítéséhez kötné az EU, ennek ugyanis végső soron a polgárok látnák kárát, holott a cél a jogokat semmibe vevő kormányok fegyelmezése lenne.

HIRDETÉS - AIP

Szembe kell nézni azzal a ténnyel is – szögezte le az ellenzéki főpolgármester-jelölt –, hogy az EU költségvetése csökkenni fog a következő hét éves időszakban, ráadásul a források átrendezése miatt azok az alapok, amelyeknek Magyarország eddig a haszonélvezője volt, jóval kevesebb pénzből gazdálkodnak majd. Karácsony Gergely azonban optimistán nyilatkozott, a főpolgármesteri programjában megfogalmazott célok ugyanis az uniós prioritások között szerepelnek.

Ezek közül kiemelte a szociális bérlakás-építést: jelenleg Budapesten a lakásállomány 4 százalékát teszik ki a bérlakások, ezt szeretné a ciklus végére 10 százalékra növelni. A nyugat-európai arány ennek többszöröse. Karácsony hozzátette, ez nagyon fontos például a szolgálati lakások esetében, egyes hiányszakmáknál rendkívüli vonzerőt jelentene, ha az önkormányzat lakást tudna biztosítani orvosoknak, ápolóknak, tanároknak. Egyik tárgyalópartnere, az Európai Bizottság jelenlegi első alelnöke, Frans Timmermans, aki a jövőben a klímapolitikáért lesz felelős, ígéretet tett arra, hogy a városok számára is elérhető források odaítélésében egyedül társadalmi hasznosság lesz a döntő.

Karácsony Gergely azt is elmondta, hogy a magyar kormány és propagandája által sulykolt migránstéma (vagyis a migránsok ellenzéki vezetésű magyar nagyvárosokban történő betelepítése) egyetlen megbeszélésen sem került szóba.

Címkék: Brüsszel, Budapest, EP, Európai Unió, főpolgármester-jelölt, Frans Timmermans, Karácsony Gergely, Ujhelyi István, Zugló


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – durvuló közbeszéd – és hol van még a gödör alja

Pin It on Pinterest