Magyar vétó akadályozta Törökország figyelmeztetését, pedig újabb menekülthullám fenyeget

Magyar vétó akadályozta Törökország figyelmeztetését, pedig újabb menekülthullám fenyeget

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor miniszterelnök 2018. október 8-án, Budapesten (Fotó: Facebook/Orbán Viktor hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már szerda reggel közös nyilatkozatban akarta figyelmeztetni az Európai Unió Törökországot az észak-szíriai hadműveletekben rejlő kockázatokra, de Magyarország vétója miatt erre nem kerülhetett sor – derül ki a Spiegel internetes változatának cikkéből.

A kedden összeállított szövegtervezetet a politikai és biztonsági tanács szerda délelőtti ülésén akarták volna kiadni, ám Magyarország nem támogatta azt, vétójához pedig semilyen magyarázatot nem fűzött.

Az EUrologusnak az Európai Külügyi Szolgálat szóvivője elmondta, hogy Magyarország délután folytatódtak a megbeszélések, és miután a helyzet súlyosabb lett, megszületett a közös deklaráció. A végül szerda este kiadott nyilatkozatban az Európai Unió arra szólítja fel Törökországot, hogy azonnal állítsa le az egyoldalú katonai hadműveletet, mivel az további civil áldozatokat követelhet és újabb menekülthullámot indíthat meg. Az EU arra is emlékezteti Törökországot, hogy az akcióval veszélybe sodorja az Iszlám Állam ellen létrehívott globális koalíció munkáját, amelynek maga Törökország is tagja.

Az uniós vezetők mélységesen felháborodtak a cinikus magyar lépésen. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter kifakadása szerint nem lehet, hogy Magyarország minden alkalommal blokkolja az uniót. „Ha egyetlen fontos történésre reagálva sem tudunk még nyilatkozatot sem kiadni, akkor megszűnünk létezni."