Kilenc katalán szeparatista vezetőt ítéltek börtönre

Kilenc katalán szeparatista vezetőt ítéltek börtönre

A katalán függetlenségért tüntetnek Barcelonában (Fotó: Rob Shenk/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A spanyol legfelsőbb bíróság kilenc és tizenhárom év közti börtönre ítélt kilenc katalán szeparatista vezetőt – számolt be róla a BBC. A politikusokat a 2017-es függetlenségi népszavazás megszervezésében való részvételükért ítélték el. Három másik katalánt engedetlenség vádpontban találtak bűnösnek, így ők csak pénzbüntetést kaptak.

A tizenkét politikus és aktivista tagadta az ellenük felhozott vádakat. Katalán szeparatisták tömeges polgári engedetlenséget terveznek az ítélet miatt.

Az ügyészség egyébként 25 évvel akarta sújtani a korábbi katalán alelnököt, Oriol Junquerast, aki végül tizenhárom évet kapott. Vele szemben közpénzek helytelen felhasználása is a vádak között szerepelt.

Az ítéletet hallva máris utcára vonultak a katalánok, „szabadságot a politikai foglyoknak” bannereket lobogtatva, és sürgetve a járókelőket, hogy tartsanak velük és lepjék el az utcákat.

A tárgyalások négy hónapig tartottak, ennek során pedig a vádlottak tagadták a lázítás és engedetlenség vádját. Utóbbi egy alacsonyabb fokozatát viszont lehetségesnek nevezték, amiért viszont maximum is csak azt tartották elképzelhetőnek, hogy eltiltsák őket közhivatal gyakorlásától.

A katalán kormány elutasítja, igazságtalannak és antidemokratikusnak tartja a katalán függetlenségi vezetők elítélését, míg a spanyol kormány elfogadja és tiszteletben tartja a legfelsőbb bíróság hétfői döntését.