Lángba borult Barcelona, tízezrek vonultak utcára, Messiék meccsét is elhalasztották

Lángba borult Barcelona, tízezrek vonultak utcára, Messiék meccsét is elhalasztották

A katalán függetlenségért tüntetnek Barcelonában (Fotó: Rob Shenk/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Napok tartanak a megmozdulások Katalóniában, az események középpontja a főváros, Barcelona, amelyet ma megbénított a Menet a szabadságért elnevezésű felvonulás, illetve a péntekre meghirdetett általános sztrájk, amelyhez a hírek szerint a munkavállalók legalább fele csatlakozott.

A többször erőszakba torkolló tüntetéshullám azután vette kezdetét, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság hétfőn zendülés vádjával elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt. Kilenctől 13 évig tartó szabadságvesztéssel sújtotta őket a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakkal végződött függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

A megmozdulások egész Katalóniára kiterjedtek, a legnagyobb károkat Barcelonából jelentették, ahol az elmúlt esték összecsapásai nyomán, csak a felgyújtott szemeteskonténerek után több mint 800 ezer eurós (256 millió forint) kár keletkezett. A 650 elégetett kuka pedig nem csak a bekerülési költség miatt, de hulladékkezelési szempontból is érzékeny veszteség. És nem ez a barcelonai önkormányzat egyetlen problémája.

A tüntetések hatására – amelyekben nemcsak szemeteseket, de tucatnyi autót is felgyújtottak a demonstrálók – drasztikus mértékben visszaestek a szállodai foglalások, az üzletek jó része napok óta zárva, és a pénteki felvonulás miatt a komoly fennakadások vannak a tömegközlekedésben is. A La Vanguardia beszámolója szerint a menet a legtöbb nagy városi útra hatással van, Barcelona így szinte teljesen megbénult. Arról is beszámoltak, hogy biztonsági okokból lezárták a Sagrada Familiát, amelyet korábban tüntetők szálltak meg.

Péntek reggel a Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF) bejelentette, elhalasztják az eredetileg október 26-ra kiírt Barcelona-Real Madrid mérkőzést, vagyis a világ egyik legnépszerűbb rangadóját, az El Clásicót. A meccset decemberben játsszák majd le, konkrét időpontot még nem közöltek.

A helyi beszámolók szerint a csütörtök esti volt az eddigi megmozdulások legerőszakosabb eseménye. A függetlenségpárti tüntetők rendőrökkel és jobboldali csoportokkal csaptak össze, a mentőknek tucatnyi sérültet kellett ellátniuk, és több jármű, illetve üzlet is lángra kapott. A tüntetések kezdete óta Katalóniában csaknem 100 embert tartóztattak le a hatóságok.

Pénteken Belgiumban feladta magát a volt katalán elnök, Carles Puigdemont. Hivatala azt közölte, az egykori elnök önként jelentkezett a belga hatóságoknál, miután Spanyolország hétfőn ismét elfogatóparancsot adott ki ellene.