Bécsben megreguláznák az Airbnb-t

Bécsben megreguláznák az Airbnb-t

A bécsi városháza (Fotó: Foto Filmspektakel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Adóbevételektől esnek el a szabályoknak ellenszegülő szállásközvetítők miatt a turisták körében népszerű városok – véli Bécs városának vezetése. A digitális szállásközvetítők – közülük az egyik legismertebb az Airbnb – az osztrák főváros vezetése szerint a helyi lakáspiacokat is átrendezik. A városok frekventált részeiről kiszorulnak a helyi lakosok, mert ezeket a lakásokat inkább turistáknak adják ki. Párizs központjában például a lakások több mint negyedében már nem helyiek laknak.

Az osztrák főváros a digitális gazdaság átfogó jogi szabályozását, a szabályok betartatását lehetővé tevő, egyértelmű, végrehajtható rendelkezéseket követel az Európai Uniótól abban az állásfoglalásban, amelyet a Régiók Európai Bizottságához nyújtott be több európai nagyváros, például Amszterdam, Párizs, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Velence és Krakkó támogatásával – ezt kedden a város külképviseleti irodája közölte a sajtóval.

Nálunk izzadságtól szaglanak, Bécsben illatosak a metrókocsik | Magyar Hang

Miközben nálunk a korszerűtlen, viszont drágán vásárolt orosz metrókocsikban a harminc fok feletti hőségben légkondicionálás híján egymás izzadságát szagolják az emberek, Bécsben a tömegközlekedést illatos metrószerelvényekkel szeretné vonzóbbá tenni a Wiener Linien, Bécs város közlekedési vállalata. Az osztrák fővárosban július végéig két metróvonalon találkozhatnak a tömegközlekedők az illatos szerelvényekkel.

Bécs alapvetően nincs ellene a különböző internetes platformokon alapuló üzleti modelleknek, de úgy vélik, korrekt keretfeltételek hiányában ezek hamarosan a helyi cégek, a munkavállalók és helyi lakosok ellenállásába ütközhetnek. „Bécs támogatja a digitális alkalmazásokat, ahol annak van értelme és az emberek hasznára válnak, de az adóelkerülést, a helyi szabályok tudatos megkerülését nem fogadja el, az nem innováció" – mondta Peter Hanke városi tanácsnok annak kapcsán, hogy Bécs az Európai Unió e-kereskedelemre vonatkozó irányelvének modernizálását szorgalmazza.

Mivel az Európai Unió e-kereskedelemre vonatkozó irányelve még az Airbnb és társai megjelenése előtti időkből származik, az Európai Bizottság leendő elnöke, Ursula von der Leyen bejelentette, hogy még 2020-ban kidolgozzák a megújításának tervezetét. Ebbe szeretne nagyobb beleszólást Bécs és szövetségesei.

Kutyatartás csak tanulás után - Bécsben | Magyar Hang

A felelősségteljes állattartás a cél Bécsben, ezért sajátos szabályt hoztak. Minden bécsinek, aki júliustól szeretne kutyatulajdonossá válni és korábban nem tartott kutyát két évnél tovább, annak részt kell vennie egy kurzuson - közölte a város külképviseleti irodája. A minimum négyórás tanfolyam célja, hogy az érintettek professzionális gazdákká váljanak.

Az általuk benyújtott állásfoglalás négy fő területet jelöl meg: az adatszolgáltatást, a jogbiztonságot, a felelősségvállalást és a lakhatást. A hatékony végrehajtáshoz – például az adók behajtásához – a városoknak ugyanis hozzá kell férniük a platformok adatbázisához. Mivel az online szállásközvetítők egyéb szolgáltatásokat is kínálnak, felelősséggel tartoznak az oldalaikon megjelenő tartalmakért.

A lakhatás terén az európai keretjognak pedig egyértelmű szabályozással kell biztosítania az együttélést és a megfizethető lakhatást a helyieknek a városok frekventált részein. Annak érdekében pedig, hogy az egyes országok különösebb extra ráfordítás és erőfeszítés nélkül betartathassák a szabályaikat, egyértelműen tisztázni kell az egyes hatóságok jogait a székhely szerinti országokban.

„Bécs a platformok érdekében is normális

szabályozást szeretne elérni az EU-ban. Városként ugyanakkor

feladatunk, hogy egyértelmű szabályokat kommunikáljunk a

polgáraink felé és továbbra is demokratikusan alakítsuk a közös

életterünket” – tette hozzá Hanke.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.