„Lövik a mentőautókat, az egészségügyi dolgozókat megölik”

„Lövik a mentőautókat, az egészségügyi dolgozókat megölik”

A Szíriai Demokratikus Erők harcosa Rakka romjainál (Fotó: Reuters/Rodi Said)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Körülbelül száz európai parlamenti képviselő szólt hozzá a Törökország észak-szíriai katonai akciójával kapcsolatos vitához az Európai Parlament plenáris ülésén. Az a kivételes helyzet állt elő, hogy a képviselők mindegyike bírálta a török hadműveleteket, a kurdok üldöztetését, valamint Erdogan török és Putyin orosz elnök közötti katonai megállapodást. Ez annak is köszönhető, hogy a török lépéseket támogató magyar kormánypárti képviselők közül senki sem kért szót, a vitában a fideszesek csendben maradtak.

Christos Stylianides, az Európai Bizottság humanitárius segítségért és válságkezelését felelős biztosa elmondta, hogy eddig közel kétszáz halálos áldozata van a török támadásnak és mintegy 200 ezren kényszerültek az otthonukat elhagyni. Nagyon aggasztó az egészségügyi helyzet, sok helyen nem működnek most sem a kórházak, lőnek a mentőautókra, az egészségügyi dolgozókat pedig meggyilkolták, vagy elrabolták.

Fegyverembargó, gazdasági szankciók, a csatlakozási tárgyalások megszakítása, a török vezetés felelősségre vonása – ezeket a lépéseket várnák el a képviselők az EU-tól, akik szerint szégyen, hogy az unió ennyire tehetetlen ebben a kérdésben. Szergej Lagodinszki német liberális képviselő azt mondta, két ősz hajú, idős ember (Erdogan és Putyin) csak azért tudott megosztani egy régiót, mert az uniós intézményeknek nem sikerült elérni a céljaikat.

A tűzszünet ellenére folytatódnak a harcok Észak-Szíriában, a törökök állítólag kórházat ágyúztak | Magyar Hang

A csütörtöki megállapodás értelmében Törökország öt napra leállítja offenzíváját, hogy a kurdok kivonulhassanak a térségből. Pénteken mégis fegyverropogás hallatszott, és sűrű füst szállt fel a régióban.

Bernard Guetta francia politikus szerint, ha Erdogan marad Szírában, akkor megszálló hatalom lesz, amelyik erősíti a terroristák szervezeteit és gyengíti a NATO-t. Sok bírálatot kapott az amerikai elnök is, amiért kivonta a csapatait a kurdok ellenőrizte területről. Phil Benion brit képviselő szerint a közelmúlt legnagyobb árulása volt, amit Trump csinált, amikor a kurdokat hasznos idiótáknak tekintette és sorsukra hagyta őket. Egy néppárti politikus, Zeljana Zovko szerint Erdogannak a nemzetközi büntetőbírság előtt van a helye, amit művel, az pont olyan, mint ami Srebrenicában történt.

Két magyar ellenzéki felszólaló is volt a vitában. A jobbikos Gyöngyösi Márton magyarként elnézést kért a többi képviselőtől azért, mert Magyarország megvétózta a török lépéseket elítélő közös uniós álláspontot. Hozzátette: erre a problémára nincs katonai, csak politikai és diplomácia megoldás. Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció képviselője is a magyar álláspontot bírálta. Úgy fogalmazott: „Legyen tehát világos, a menekülteket ellenségnek kikiáltó, velük riogató Orbán Viktor egy olyan agresszió szolgálatába állt, melynek következtében emberek százezrei kényszerülnek elhagyni az otthonukat.”

A képviselők azon is felháborodtak, hogy a török vezetés azzal zsarolja az EU-t, hogy menekültek milliói küldi Európa felé, holott az elmúlt pár évben 6 milliárd eurót költött az unió a Törökországban élő szíriai menekültek életkörülményeinek javítására. Ezt a témát Martin Sonneborn, a német viccpárt képviselője megpróbálta poénosan megközelíteni, amikor azt mondta, hogy ha Erdogan 3 millió menekültet küld ide, akkor mi küldjünk neki 3 millió német nyugdíjast.

Felgyújtotta magát egy szíriai kurd az ENSZ menekültügyi irodája előtt | Magyar Hang

A németországi lakóhellyel rendelkező férfit helikopterrel a Lausanne-i egyetemi kórház speciális égési részlegébe szállították.

A vitában talán a legindulatosabb az olasz Angelo Ciocca, az Északi Liga politikusa volt. Elmondta, hogy a legutóbbi plenáris ülésen a török hatóságok azt kérték az EP-képviselőktől, hogy járuljanak hozzá a török uniós csatlakozási tárgyalások folytatásához. A levélhez egy doboz csokit is mellékeltek. Ezzel a dobozzal a kezében indult meg a padsorok között Ciocca és az elnöki pulpitus elé dobta a bonbont azzal, hogy ez vértől mocskos, nem finanszírozhatja tovább az EU a törökök által elkövetett bűntetteket.

Az EP csütörtökön állásfoglalást fogad majd el Törökországgal kapcsolatban.

Csapatokat telepít a szír határra Oroszország

Két NATO-tagállam, az Egyesült Államok és Törökország előremutató, Szíria északkeleti részére vonatkozóan a múlt hét második felében kötött, majd meghosszabbított tűzszüneti megállapodása lehetőséget kínál a békére, és alapot teremt a konfliktus politikai megoldására – jelentette ki Jens Stoltenberg Brüsszelben szerdán. A NATO MTI által is idézett főtitkára a szövetséges országok csütörtökön kezdődő, kétnapos védelmi miniszteri találkozóját megelőzően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, építeni lehet a tűzszüneti megállapodásra. „Annak eredményeképpen máris az erőszak csökkenése tapasztalható. A kialakult észak-szíriai konfliktus politikai megoldásához azonban a harcok teljes leállítására van szükség a tűzszüneti megállapodásban foglaltak szerint” – közölte.

Stoltenberg fontosnak nevezte, hogy a török haderő visszafogottan és a nemzetközi humanitárius jog teljes tiszteletben tartásával járjon el. Semmi sem veszélyeztetheti a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet felszámolása érdekében eddig elért eredményeket – hangsúlyozta a norvég miniszterelnöki széket is megjárt főtitkár.

Elmondta, hogy megbeszélést folytatott Annegret Kramp-Karrenbauerrel a Szíria északkeleti részén tervezett, úgynevezett biztonsági övezet létrehozásának lehetőségeiről. A német védelmi miniszter elképzelése szerint a NATO és Oroszország együttműködésével nemzetközi ellenőrzés alatt kell biztonsági övezetet kialakítani a török-szíriai határvidék szíriai oldalán. A legfőbb cél a térség helyzetének stabilizálása, az Iszlám Állam elleni küzdelem folytatása és a szíriai polgárháború lezárását szolgáló alkotmányozási folyamat előmozdítása.

A BBC beszámolója szerint egyébként ennek keretében Oroszország szerda kora délután csapatokat kezdett telepíteni a szír határra, hogy a kívánt zónát létre tudják hozni. Az egyezség értelmében a kurd alakulatoknak szerda éjféltől mintegy 150 órájuk lesz arra, hogy a határtól 30 kilométerre vonuljanak.

Donald Trump amerikai elnök egy Twitter-bejegyzésében közölte: nagy sikernek tartja a szíriai biztonsági övezet létrehozását. Mint írta: a harci küldetésnek vége, egyúttal úgy vélekedett, hogy a kurdok biztonságban vannak, s az Iszlám Állam terrorszervezet elfogott harcosai sem szabadultak ki.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.