Likvidálták az Iszlám Állam vezetőjét

Likvidálták az Iszlám Állam vezetőjét

Abu Bakr al-Bagdadi (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy szombati amerikai akcióban életét vesztette az Iszlám Állam első számú vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi – számolt be több amerikai portál. Az észak-szíriai akcióról elsőként a Newsweek adott hírt, a lap katonai forrásaira hivatkozva azt írta, a terroristavezért meggyilkolták.

A CNN egy magasrangú védelmi tisztségviselőtől ugyanakkor úgy értesült, hogy al-Bagdadi egy robbanószerekkel teli mellényt robbantott fel magán az amerikaiak rajtaütésekor. Úgy tudni, Abu Bakr al-Bagdadira egy titkos művelet során csaptak le Szíria észak-nyugati részén, Idlib tartományban. A régóta keresett terrorista felkutatásában CIA is részt vett.

Tömegével szabadulhatnak ki a terroristák | Magyar Hang

Bár előre figyelmeztették Donald Trumpot az amerikai biztonságpolitikai szakértők, hogy a szíriai kurdok cserbenhagyásával megnyílhatnak azok a börtönök, ahol eddig az Iszlám Állam (IÁ) terroristáit tartották fogva Szíriában, nem hallgatott rájuk.

Sajtóértesülések szerint még nem száz százalék, hogy az Iszlám Állam vezérét sikerült likvidálni, biztosat csak a DNS- és biometrikus tesztek után tudnak mondani.

Az akciót Donald Trump engedélyezte több mint egy hete. Az amerikai elnök azt írta a Twitterén, hogy nagy bejelentésre készül washingtoni idő szerint reggel 9-kor (közép-európai idő szerint délután kettőkor).

Nem tudnak mit kezdeni az Iszlám Államhoz csatlakozó nőkkel | Magyar Hang

Nem látszik egyelőre, ki fogadhatja be a továbbiakban azt a Shamima Begumot, aki néhány éve hozzáment az Iszlám Állam egyik harcosához. A 19 éves nő négy évvel ezelőtt utazott Szíriába, most viszont visszatérne az Egyesült Királyságba, korábbi hazájába. „Egyetlen állampolgárságom van, és ha ezt elveszik tőlem, nem lesz semmim.

Bagdadi a világ egyik legkeresettebb embere volt, az Egyesült Államok 25 millió dollár vérdíjat tűzött ki a fejére. Az iraki származású, 48 éves terrorista korábban az Al-Káida tagja, majd az Iszlám Állam vezetője 2010 és 2014 között. Az Egyesült Államok régóta vadászott rá, 2015 márciusában egy légitámadásban súlyos sérülést szenvedett.