A kereskedelmi kapcsolatokat dicsérte Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin

A kereskedelmi kapcsolatokat dicsérte Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követõen tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. MTI/Máthé Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nagy bejelentések ugyan elmaradtak Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök közös, budapesti sajtótájékoztatóján, de a kereskedelmi kapcsolatok javulásáról, Ukrajnáról, a Török Áramlat gázvezetékről, a közös gazdasági érdekekről, illetve a politikai törekvésekről is szó esett.

Orbán Viktor az évenkénti találkozókról azt mondta, azt a célt tűzték ki, hogy minden esztendőben áttekinthessék az aktuális gazdasági kérdéseket, és egyet mindig előrelépjenek. A tavalyi év ebből a szempontból különösen sikeres volt: 2018 az első év, amikor nőtt a két ország kereskedelmi forgalma – először az Oroszország elleni szankciók bevezetése óta –, meghaladta a 6 milliárd dollárt – jelentette ki a magyar kormányfő.

A két ország kereskedelmi kapcsolataiban ugyanakkor nincs egyensúly. Ez abból adódik, hogy Magyarország Oroszországból szerzi be a kőolajat és földgázt. Ezen Orbán szavai szerint azonban változtatna a magyar fél. Ezt vagy oroszországi befektetésekkel (például a húsipari befektetések bővültek is), vagy pedig olyan exporttermékekkel lehetséges, amelyekre Oroszországban is igény van.

Orbán-Putyin találkozó: gazdasági és energetikai ügyek az állandó témák | Magyar Hang

Egy év elteltével ma ismét találkozik Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel, ezúttal a magyar fővárosban, Budapesten. Az orosz elnök látogatását a Budapesten közlekedők - a lezárások, forgalomkorlátozások miatt - bizonyosan megérzik, de hosszabb távon mindenkit érinthet a találkozó.

A miniszterelnök leszögezte: Magyarország a NATO és az Európai Unió tagja, és az is marad, de ez nem zárja ki, hogy politikai együttműködés legyen Magyarország és Oroszország között. A példái között a keresztény közösségek védelmét és a migráció kérdését említette, hozzátéve, hogy jelenleg 96 ezer migráns tartózkodik a balkáni útvonalon. Illetve létezik a politikai együttműködés a közel-keleti helyzetet, Szíriát illetően is. – Az érdek ott a stabilitás az újabb migrációs hullám miatt is. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország érdekelt továbbá a NATO és Oroszország kapcsolatának javításában. Az a tapasztalat, hogy amikor a kapcsolat feszült, akkor Magyarország rosszul jár, ha viszont jó, akkor az ország is jól jár – fogalmazott a magyar kormányfő.

Vlagyimir Putyin a két ország együttműködését a legmagasabb szintűnek és sikeresnek értékelte. Azt mondta, a megelőző tárgyaláson a magyar–orosz viszony minden aspektusát megvizsgálták, és a miniszterek olyan iratokat írtak alá, amelyek erősítik a kapcsolatokat. Kiemelte, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 30 százalékkal növekedett, ez az orosz fél számításai szerint 7 milliárd dollárnál is több. Arra törekednek, hogy a kereskedelmet változatosabbá tegyék. Jelenleg Oroszország elégíti ki a magyar olajszükséglet több mint 60 százalékát. A Lukoil és a Mol olajtársasága olyan szerződést kötött, amely révén emelhető a Barátság-kőolajvezetéken érkező olajszállítás mennyisége.

A paksi beruházásról pedig azt mondta, hogy miközben az ottani atomerőmű most az ország villamos-energiaszükségletének 40 százalékát biztosítja, a Rosszatom közreműködésével építendő két új blokk az atomenergia részesedését 80 százalékra fogja emelni. Ezen kívül közös metróberuházásokról és folyami hajók építéséről is írtak alá szerződéseket.

Megvétózta a NATO nagyköveteinek nyilatkozatát Magyarország | Magyar Hang

Megvétózta a NATO nagyköveteinek közös, Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát Magyarország - jelentette be a Szijjártó Péter az Eurázsia Fórum elnevezésű rendezvényen szerdán, Budapesten. Az MTI összefoglalója szerint a miniszter hangsúlyozta: a NATO nagyköveteinek találkozója után szokásos gyakorlat a közös nyilatkozat kiadása, de ezt most Magyarország megakadályozta.

Ukrajnáról a sajtótájékoztató második felében esett sok szó. Putyin azt mondta, Magyarországnak fontos, hogy az Ukrajna területén futó vezetékeken gond nélkül érkezzen Magyarország felé a nyersanyag.

A Török Áramlat gázvezetékről Putyin – újságírói kérdésre – azt mondta, hogy szerinte Magyarország számára érdek az ehhez való csatlakozás. A Földközi-tenger alatt befejezték a munkákat, Magyarországnak 15 kilométernyi vezetéket kell megépítenie. Orbán Viktor azzal egészítette ki, hogy Magyarország a beszerzés sokoldalúságában érdekelt, az a magyar érdek, hogy több helyről szerezze be a szükséges nyersanyagot. Ezért örülne a Török Áramlat megépülésének. Egy másik, az ukrán elnökre, Volodimir Zelinszkijre vonatkozó kérdésre – miszerint sikerülhet-e leküzdenie az ukrán nacionalistákat – Putyin azt felelte, hogy az új elnök nem úgy néz ki, mint egy nacionalista, de nem tudja, hogy sikeres lesz-e.

Orbán azt mondta, nem ismeri Zelinszkijt, de szívesen találkozna már vele, hogy megismerje. Az MTVA kérdésére – miért vétózta meg Magyarország a közös, Ukrajnát érintő NATO-nyilatkozatot – a magyar kormányfő azt mondta, hogy a Kárpátalján élő magyarok diszkriminációjától és fenyegetettségétől az ország nem tud eltekinteni, azt szeretnék, ha Ukrajna legalább a Velencei Bizottság javaslatait elfogadná.

A magyar sajtó részéről egyébként az MTVA mellett csak a kormánypárti Origo.hu kérdezhetett.