Orbán-Putyin találkozó: gazdasági és energetikai ügyek az állandó témák

Orbán-Putyin találkozó: gazdasági és energetikai ügyek az állandó témák

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tavaly szeptemberi moszkvai találkozójukon (Fotó: Reuters/Alexander Zemlianichenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy év elteltével ma ismét találkozik Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel, ezúttal a magyar fővárosban, Budapesten. Az orosz elnök látogatását a Budapesten közlekedők – a lezárások, forgalomkorlátozások miatt – bizonyosan megérzik, de hosszabb távon mindenkit érinthet a találkozó. Energetikai megállapodásokról, többek között a 2021-ben lejáró gázszállítási szerződés meghosszabbításának feltételeiről alighanem szó esik – bár a hvg.hu szerint a főbb elemekben már megegyeztek – és a Paks II.-re vonatkozó orosz hitelszerződés ügyében is várhatók fejlemények. Azt lehet már egy ideje tudni, hogy bejelentés várható arról, hogyan kárpótolja a Lukoil a Molt, miután az orosz olajipari cég szennyezett nyersolajat szállított.

A lehetséges témákban a keddi kormányközi gazdasági bizottsági ülés is kevés eligazítást ad. Annyit tudni, hogy együttműködési megállapodást készítettek elő a gazdaság, a sport és az űrkutatás területén, de szó volt a keresztény közösségek védelméről is.

Megvétózta a NATO nagyköveteinek nyilatkozatát Magyarország | Magyar Hang

Megvétózta a NATO nagyköveteinek közös, Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát Magyarország - jelentette be a Szijjártó Péter az Eurázsia Fórum elnevezésű rendezvényen szerdán, Budapesten. Az MTI összefoglalója szerint a miniszter hangsúlyozta: a NATO nagyköveteinek találkozója után szokásos gyakorlat a közös nyilatkozat kiadása, de ezt most Magyarország megakadályozta.

Rutinlátogatás

Az eddigi kétoldalú találkozókról kiadott hivatalos közelmények visszatérő eleme a gazdasági és energetikai együttműködés aktuális értékelése, illetve fejlesztése.

A tavaly szeptemberi találkozón például szóba került a Török Áramlat gázvezeték kiépítését követő fejlesztés. Orbán ugyanis azt mondta, hogy Magyarország pályázik arra, hogy amikor Törökországból, déli irányból megépítik majd a gázvezetéket, akkor az Magyarországon haladjon keresztül. 2018-ban azonban az oroszországi labdarúgó világbajnokság adta lehetőséget is kihasználták a felek egy találkozóra. A Kremlben gazdasági és energetikai kérdések voltak terítéken. A tárgyalásról Orbán Viktor szóvivője tájékoztatta a távirati irodát.

„Magyarország Putyin trójai falova az Unióban" | Magyar Hang

Növekvő kockázatot jelent Európa számára Magyarország közeledése Oroszországhoz - írja a Globalsecurityreview.com amerikai biztonságpolitikai portál. A cikk szerint hazánk ugyan nem veti el az Európai Unió értékeit, de egyre közelebb kerül Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájához.

2017 augusztusában is egy sporteseményen futottak össze. Akkor a budapesti cselgáncs Európa-bajnokság megnyitóját használták egy protokolláris találkozóra. Az abban az évben ez már a második „randevú” volt, mert korábban, februárjában is találkoztak Budapesten. Ez fajsúlyosabb bejelentéseket hozott: hosszú és sikeres tárgyalások során gazdasági kérdések álltak a fókuszban. Ilyen volt a paksi bővítése két új blokkal. A 12 milliárd eurós beruházás Putyin szerint 10 ezer új munkahelyet teremt. Ekkor jelentették be azt is, hogy elkezdődtek az egyeztetések a 2021 utáni gázszállítás feltételeiről.

2016-ban Moszkvában találkoztak. Putyin a találkozón az évszázad megállapodásának és üzletének nevezte a paksi atomerőmű bővítéséről szóló, Oroszországgal kötött együttműködést. Ekkor hosszabbították meg a magyar földgázszállítási szerződést is. Orbán Viktor pedig annak örvendett, hogy a két ország évente egyszer a legmagasabb szintű találkozón tekinti át az együttműködés kérdéseit.

Amerikai lapok: Putyin mellett Orbán is Ukrajna ellen hangolta Trumpot | Magyar Hang

Amerikai lapértesülések szerint Vlagyimir Putyin mellett Orbán Viktor is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Donald Trump még a korábbinál is rosszabb véleményt formált Ukrajnáról. Minderről a Washington Post és a New York Times számolt be.

Ekkorra már bevált rendje volt a Putyin-Orbán találkozóknak. De az orosz államfő nemcsak Orbán Viktorral, hanem a szocialista kormányok idején is kereste kapcsolatot Magyarországgal. Putyin Gyurcsány Ferenccel 2009 novemberében találkozott utoljára. Gyurcsány akkora már nem volt kormányfő, mivel márciusban lemondott. Putyin a korábbi kormányfőt és feleségét, Dobrev Klárát magánjellegű vacsorára hívta a lakásába. Gyurcsány Ferenc az MTI híre szerint azt mondta, hogy családtól és a gyerekektől beszélgettek, és arról is, hogy milyen a helyzet a két országban. Nem maradtak ki a nemzetközi politika kérdései sem.

Gyurcsány 2006 tavaszán szintén otthonában fogadta Putyint, majd abban az évben Szocsiban tárgyaltak. Egy évvel később pedig Moszkvában találkoztak. A korábbi kormányfő 2008-as moszkvai látogatása pedig azért volt érdekes, mert akkor írták alá a felek a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről szóló megállapodást – idézte fel az MTI akkori híre.

Emlékezetes: a Fidesz akkoriban – ellenzékben – azt hangoztatta, hogy a miniszterelnök a közvélemény és az Európai Unió háta mögött energetikai megállapodást hozott tető alá. Ezt el is nevezték Gyurcsány-Putyin paktumnak.