Győzelme esetén Boris Johnoson idén levezényelné a brexitet

Győzelme esetén Boris Johnoson idén levezényelné a brexitet

Brexitpárti tüntető egy londoni demonstráción 2019. március 29-én (Fotó: Reuters/Toby Melville)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit miniszterelnök szerint ha a kormányzó Konzervatív Párt megnyeri a decemberi előre hozott parlamenti választást, már december közepére „véghez viszi a brexitet”.

Boris Johnson a Sky News brit hírtelevízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva mélységesen sajnálatosnak nevezte, hogy korábbi ígéretei ellenére az Egyesült Királyság nem lépett ki az Európai Unióból a csütörtökön lejárt előző határidőre, de ezért a parlamentet tette felelőssé. Szerinte csak az ő kormánya ajánl a választóknak kész brexi-megállapodást, és ha a jelenleg kisebbségben kormányzó Konzervatív Párt „abban a szerencsés helyzetben lesz”, hogy többséget szerez a december 12-i választáson, akkor ezt a megállapodást december közepére életbe tudja léptetni.

A brit miniszterelnök a BBC közszolgálati televíziónak adott előző napi interjúban már óvatosabban fogalmazott, egyenes utalást téve arra, hogy a Konzervatív Párt választási győzelme esetén január közepéig látja elérhetőnek a brexitmegállapodás ratifikálását.

A brexit kapcsán kialkudott halasztás, a brit kezdeményezésnek megfelelően, 2020. január 31-ig terjedhet. A határidő ugyanakkor rugalmas: ha London valamelyik köztes hónapban ratifikálja a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodást, annak a hónapnak a végén – vagyis november 30-án vagy december 31-én – is megszűnhet a brit EU-tagság.

A Munkáspárt belebegtette az új népszavazást a brexitről | Magyar Hang

Annyi bizonyos, hogy a november 30-i potenciális kilépési határidő nem teljesülhet, mivel a parlamentet a választási kampány hivatalos kezdetének első mozzanataként a jövő héten feloszlatják, és a brexitmegállapodás addig már nem kerül a törvényhozás elé. A december 31-i kilépést is kétségessé teszi, hogy a menetrend szerint a decemberben megválasztandó új parlament néhány nappal megalakulása után karácsonyi szünetet kezd, bár elhangzottak olyan képviselői indítványok, hogy a törvényhozás a brexitegyezmény mielőbbi ratifikálása érdekében ülésezzen az év végi ünnepi időszakban is.

A választási kampány részeként a jelenleg ellenzéki Munkáspárt már ledobta az első „bombát”; Jeremy Corbyn ugyanis jelezte: kormányra kerülésük esetén népszavazást írnának ki a brit uniós tagságról, azzal a választási lehetőséggel, hogy az Egyesült királyság maradjon az Európai Unió tagja.