Amerika az olajért ment Szíriába

Amerika az olajért ment Szíriába

A Szíriai Demokratikus Erők harcosa Rakka romjainál (Fotó: Reuters/Rodi Said)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Köszönetet mondott” az egyenes beszédért Donald Trumpnak a szíriai elnök. Bassár el-Aszad szerint ha kollégája azt mondja, hogy az Egyesült Államoknak kell az olaj, akkor az biztos, hogy az amerikai csapatok ezért érkeztek Szíriába. Aszad bírálta Amerikát, amiért a békesség pálmaágát emeli a magasba, miközben háborúkat gerjeszt, és folyamatosan megsérti a nemzetközi jogot.

Donald Trump már nem egyszer megígérte, hogy véget vet a végtelen háborúknak, amelyekbe az Egyesült Államok belekeveredett. Mint fogalmazott, őt azért választották meg, hogy a katonákat hazahozza. Mintegy 200 ezer amerikai katona állomásozik jelenleg külföldön, ám a Trump által említett konfliktusok egyike sem zárult le. A közelmúltban azonban az elnök váratlanul bejelentette, hogy kivonja az amerikai csapatokat Szíriából. Az igazsághoz tartozik ugyanakkor, hogy az elmúlt hónapokban az Egyesült Államok több katonát vezényelt a Közel-Keletre, mint amennyit Szíriából most kivont. Ráadásul ezek a katonák sem térnek haza, hanem áthelyezik őket a szomszédos Irakba. Így ott most hatezer amerikai katona állomásozik, míg a közeli Perzsa-öböl térségében 14 ezer.

Ki állítja meg Erdogant? | Magyar Hang

De a bejelentést követően néhány nappal kiderült az is, hogy Szíriában is marad páncélosokkal megerősítve vagy 200 katona. Méghozzá azért – indokolt Trump –, hogy megvédjék az olaj- és gázlelőhelyeket a terroristáktól. A csapatokat Dajr ez-Zaur városának körzetében helyezik el, ahol a Conoco üzeme is van. Ezzel egyidejűleg az amerikai elnök meghívta az Exxon Mobilt a szíriai olajmezőkre. Mint fogalmazott, a szíriai olajkészletek egy részét ellenőrzés alá kell venni, és az Exxon Mobilnak vagy más nagy cégnek kell ezt a kincset a felszínre hoznia, és helyesen elosztania. Trump a szíriai olajat az amerikai nemzetbiztonság szempontjából prioritásnak nevezte.

Az elnök bejelentésén sokan felhördültek. Nemcsak Aszad, hanem szakértők is keményen bírálták Trumpot, mondván, ez a lépés nemcsak jogi értelemben kétséges, de egyértelművé teszi azt is mindenki előtt, hogy Amerika el akarja lopni a szíriai olajat. Az energetikai kérdésekkel foglalkozó amerikai kutató, Jeff Colgan egyenesen amorálisnak és törvénytelennek nevezte ezt az elképzelést. Aggodalmát fejezte ki az orosz külügyminisztérium is, rámutatva, hogy az Egyesült Államok ismét csak bonyolítja, és nem a rendezés felé tereli a dolgokat Szíriában.

„Az Egyesült Államoknak semmilyen jogalapja nincs a szíriai jelenlétre” – húzza alá Dmitrij Szuszlov, a moszkvai Gazdasági Főiskola Egyesült Államokkal foglalkozó kutatója. Azzal, hogy a csapatok egy részét ott tartja, az ismert szakértő szerint mindenekelőtt minimalizálja a teljes kivonás bejelentése okozta károkat. Mindenki megütközött ugyanis azon, hogy Trump ezzel a döntéssel zöld utat adott a török akcióknak, és elárulta korábbi szövetségeseit, az Iszlám Állam elleni harcokban elévülhetetlen érdemeket szerző kurdokat.

Orbán háborúja | Magyar Hang

Másrészről amerikai érdek az is, hogy a szíriai kártyák keverésével elbizonytalanítsa a belső helyzetet, így zátonyra futtassa az orosz, török és iráni védnökséggel zajló úgynevezett asztanai folyamatot. Az orosz szakértő úgy látja, Amerika mindent megtesz annak érdekében, hogy a szíriai konfliktust a Kreml ne győzelemként, hanem súlyos teherként élje meg. Ennek fényében Washington számára kellemetlen meglepetés volt Erdogan és Putyin megállapodása a Szíria északi részén szemben álló csapatok szétválasztásáról. Részlegesen Szíriában maradva az Egyesült Államok gyengíti a kurdok – kényszerű – lojalitását Aszadhoz, egyúttal a katonai hadműveletek folytatására biztathatja Törökországot. Egy szó, mint száz, Washington lépéseivel ismét csak bonyolítja és zűrzavarossá teszi a szíriai helyzetet. Nem véletlen tehát, hogy a helyiek krumplival dobálták meg a kivonuló amerikai csapatokat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/45. számában jelent meg november 8-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/45. számban? Itt megnézheti!