Egy frissen bukott diktátor háza belülről

Egy frissen bukott diktátor háza belülről

Evo Morales feldúlt háza belülről.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tegnap kiadta jelentését az Amerikai Államok Szervezete (OEA) a bolíviai választásokkal kapcsolatban. A tizenkét és fél oldalas jelentésben világosan leírják: túl sok szabálytalanságot tapasztaltak az október huszadikán tartott elnökválasztások során, ezért annak eredménye nem tekinthető hitelesnek.

Ezt a választópolgárok is érezték: hetek óta komoly tüntetések vannak Bolívia-szerte, és ezeknek már több halálos áldozata is van. Pár napja a rendőrség bizonyos egységei is kezdtek átállni a nép oldalára, így Evo Morales, aki – alkotmányellenesen – már három ciklus óta vezette a latin-amerikai országot – új választásokat írt ki, majd lemondott, és elmenekült La Pazból. Bolíviai sajtóhírek szerint Chapare tartományban bujkál – ez a régió a kokalevél-termesztés fellegvára, és Morales elnökké választása előtt a kokatermesztők szakszervezetének vezetője volt.

Polgárháborús állapotok vannak Bolíviában | Magyar Hang

Az elnökkel együtt a kormány többi tagja is lemondott tisztségéről, de távozott a parlament kormánypárti vezetője is.

A lemondás hírére az emberek betörtek a diktátor házába, feldúlták és elégették a képeit. Az egyik ilyenből kiderül, hogy Morales belefestette magát az utolsó vacsora képébe is, Jézus közvetlen közelébe. A világhálót azóta elárasztották a házba érkező hívatlan látogatók által készített videók.

Morales belefestette magát az utolsó vacsora képébe is, Jézus közvetlen közelébe.

A lemondásra kényszerült elnök egyébként már az előző napokban elhagyta az elnöki palotát (Palacio Quemado) és a repülőtereken tartotta a sajtótájékoztatókat. Ott jelentette be az OEA-jelentés hatására azt is, hogy újra kiírja a választásokat. Az ellenzéki csoportosulások már hetek óta a lemondását követelték, de az áttörést azt hozta, hogy végül a hadsereg parancsnoka is megkérte az elnököt, hogy a bolíviai béke érdekében távozzon. A baloldali világsajtó és politikai vezetők, mint a venezuelai és a mexikói államfő, puccsot emlegetnek, de az is tény, hogy az Evo Moralest támogató erők már mesterlövészek segítségével támadták meg a La Paz felé tartó ellenzéki bányászokat és egyetemistákat. A baloldali elnök támogatói  is tüntettek, ők Camacho és Mesa ellenzéki vezetők halálát kívánták illetve “polgárháború” felkiáltásokkal leégették a La Paz városi busztársaság összes buszát, valamint feldúlták és kifosztották a városi cégeket. A helyi újságokat és ellenzéki televíziós csatornákat megfenyegették, így a tudósítók visszavonultak az utcákról. 

Halottai is vannak a tüntetéseknek Bolíviában | Magyar Hang

Evo Morales nem adja fel a harcot - a Cochabamba környéki Chapare és Chimore vidékéről kívánja irányítani a gerillaharcot. A rendőrség közben letartoztatta Maria Eugenia Choque-t, a Választási Iroda elnökét, aki férfiruhában próbált elszökni a rendőrség elől. 

Jelenleg Bolíviában polgárháborús viszonyok vannak, államfő nélkül és az Amerikai Államok Szövetsége által bírált választási rendszerrel kellene konszolidálni a demokráciát.

A cikket Lukács Csaba és Tóásó Előd készítette.

Címkék: Bolívia, Evo Morales

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.