Orbán biztosjelöltje védené a független médiát és a civileket

Orbán biztosjelöltje védené a független médiát és a civileket

Várhelyi Olivér európai parlamenti meghallgatása 2019. november 14-én (Fotó: Arató László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünket frissítjük!

Számos kérdést kapott Várhelyi Olivér, szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztosjelölt csütörtöki európai parlamenti meghallgatásán a magyar kormány tevékenységéről, kiemelve, hogy uniós nagykövetként Várhelyi volt az, aki képviselte a kormánya álláspontját. A képviselők szerették volna, ha Várhelyi Olivér elhatárolódik Orbán Viktor egyes kijelentetéseitől.

A biztosjelölt azonban többször is azt mondta, hogy uniós biztosként függetlenként kíván tevékenykedni, aki semmilyen kormánytól, intézménytől, szervezettől nem fogad el utasítást. Több képviselő jelezte, hogy ez kevés.

Alkalmasnak találta az EP jogi bizottság az új magyar biztosjelöltet, Várhelyi Olivért | Magyar Hang

Várhelyi Olivér egyébként terveit négy pontban foglalta össze:

1. Észak-Macedóniával és Albániával csatlakozási tárgyalásokat kell nyitni, egyértelmű perspektívával.

2. Keleti partnerség strukturális reformok folytatása, megerősítve a gazdasági helyzetével.

3. Többet többért elv alapján együttműködés a déli szomszédokkal

4. A szomszédságpolitikai eszközök kihasználásával a beruházásokra, befektetésekre szeretne sokkal jobban koncentrálni.

Várhelyi Olivér azt is elmondta, hogy tenni kíván azért, hogy hatékonyabb legyen az uniós határvédelem, a visszaküldési politika és legális migrációs programokat szeretne. Arról is beszélt hogy a szomszédságunkban lévő államok kapcsán a független média, civil társadalom védelmében mindent meg kell tenni.

Várhelyit magyar EP-képviselők is kérdezték. Az első közülük Gyöngyösi Márton (Jobbik) volt, aki azt kérdezte, hogy mi garantálja, hogy nem Orbán Viktor kijáróembere lesz. Várhelyi erre úgy reagált, hogy bizottsági tagként nem fogadhat el kománytól utasításokat. Gál Kinga (Fidesz) azt tudakolta, hogyan kamatoztatná tapasztalatait munkája során. tanulmányait és életét Magyarország uniós integrációjának szentelte. Azt felelte, hogy büszke arra, hogy hozzájárulhatott Magyarország uniós csatlakozásához. És arra is kíváncsi volt, hogy Várhelyi csapatjátékos-e. A biztosjelölt azt felelte, hogy igen.

Törökország kapcsán azt mondta Várhelyi, hogy párbeszédre van szükség, az emberi jogok tekintetében pedig intézményi garanciák szükségesek.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.