Részegen állattá változott a Napóleont imádó, szeretőjét brutálisan megölő történész

Részegen állattá változott a Napóleont imádó, szeretőjét brutálisan megölő történész

Szokolov professzor elfogása után 2019. november 11-én (Fotó: Reuters/Anton Vaganov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már hetek óta fodrozódnak a Dosztojevszkij világát idéző brutális szentpétervári gyilkosság hullámai. Nem véletlenül, hiszen a törékeny szépségű tanítvány és a Napóleont imádó ismert történész véres tragédiába fulladt románca nemcsak megrázó, egyenesen felkavaró.

A napóleoni háborúk egyik elismert kutatóját önkívületi állapotban, részegen szedték ki a tűzoltók a Mojkából, Szentpétervár egyik ismert csatornájából. Ezzel ugyan még nem lettek volna tele az orosz lapok, hiszen a történész hasonló dolgokat már produkált, mégsem kürtölte világgá a sajtó. Csakhogy ez esetben nem az volt a hír, hogy eszelősen bóklászott a Mojkában. Hanem az, hogy a hátizsákjában feldarabolt szeretője két levágott kezét rejtegette. El akarta ugyanis tüntetni az előző éjszaka megölt fiatal lány holttestének maradványait.

Lakásától alig pár méterre, Pityer központjában, jó kőhajításnyira az Izsák-székesegyháztól. Néhány méterrel odébb egy kamerákkal felszerelt irodaház, egy magánklinika és a szentpétervári nyomozóhivatal épülete. S ha bármikor is sétálni támadt kedve a környéken, el kellett haladnia a Raszkolnyikov-ház és a Juszupov-palota előtt is, ahol állítólag az összeesküvők megölték Grigorij Raszputyint. Szóval előkelő környéken állt a XIX. században épült ház, amelyből a történész elindult, hogy eltüntesse szeretője holttestének darabjait. S amikor a nyomozók körülnéztek a lakásban, még a Mojka-partinál is szörnyűbb látvány – többek között a lány levágott feje – fogadta őket.

Egy ilyen brutális gyilkosság önmagában is megdöbbentő. Hát még akkor, ha egy köztiszteletben álló személy, a pétervári társaság ismert szereplője, a város híres egyetemének docense követi el! A 63 éves Oleg Szokolov számos könyv szerzője, aki oly elhivatottan igyekezett feltárni a híres francia uralkodó életének minden mozzanatát, hogy még a Francia Köztársaság Becsületrendje kitüntetést is megkapta ezért. Vendégtanár volt több francia egyetemen, és tagja a kulturális miniszter, Vlagyimir Megyinszkij vezette orosz hadtudományi társaságnak. Emellett aktív szervezője és résztvevője volt a Napóleon-korabeli csaták, történelmi események élethű felidézésének. Olyannyira imádta a korabeli egyenruhákat, hogy a lakásán kosztümös bálokat rendezett, a gyilkosság után pedig Napóleonnak öltözve a Péter–Pál-erődben akart öngyilkos lenni.

Diákjainak egyik fele rajongott érte, míg a másik rettegett tőle. Nem véletlenül, hiszen volt olyan, hogy a hirtelen haragra lobbanó történész erőszakkal tuszkolt ki az előadóból két, számára kellemetlen kérdést feltevő diákot. De tavaly a Moszkovszkij Komszomolec című lap azt is felfedte, hogy Szokolov előtte tíz évvel egy moszkvai lakásban tüzes vasalóval fenyegette meg akkori szeretőjét, szintén egyik tanítványát. Nem véletlen, hogy elkerülendő az ajánlatokat, a történelem szak lány hallgatói közül sokan csak csoportosan érintkeztek vele.

S ezeket az ámokfutásokat még sorolhatnánk, hiszen a gyilkosság után az is kiderült, hogy Szokolov időzített bomba volt. A csaták rekonstruálására már nem szívesen hívták meg külföldre. Ha ugyanis leitta magát – és ilyen gyakran előfordult –, teljesen kivetkőzött magából. Tört-zúzott, indulatait képtelen volt kordában tartani. Spanyolországban például dühében megölt egy lovat, Olaszországban tábornoki mundérban a saját hányásában fetrengve találtak rá a csatamezőn. Ismerői szerint józanon kiválóan el lehetett beszélgetni vele, ám részegen állattá változott.

Sokan nem is értik, hogyan szerethetett bele öt éve az akkor 19 éves Anasztaszija Jescsenko. Az eminens történészhallgatót, a színház, a művészetek és a balett rajongóját megbabonázta Szokolov. Az ő hatására kezdett el Napóleon korával foglalkozni, több művet is jegyeztek közösen. Európai szemmel az is furcsa, hogy a #metoo világában hogyan lehet nyíltan egy egyetemi tanár szeretője a saját tanítványa.

Nos, az orosz sajtó erre kiderítette, hogy a szentpétervári egyetem történelem szakán ez egyáltalán nem kirívó jelenség. A lapok által megkérdezett diákok Pavel Krotov professzort említik, aki háromszor nősült, és mindannyiszor tanítványát vette el. Sokan azt mondják, felnőttekről beszélünk, míg mások megjegyzik, hogy egy ilyen kapcsolatban a fiatal lányok azért meglehetősen kiszolgáltatottak. Abban azonban nagyjából egyetért mindenki, hogy Szokolov agresszivitása azért feltűnhetett volna az egyetem vezetésének. Vagy más befolyásos ismerősének. A hadtörténeti társaság most hirtelen törölte tagjai sorából a történészt, e lépéssel elébe is ment azoknak a találgatásoknak, miszerint majd a hatalom megmenti Szokolovot. A történész nemigen ússza meg az ámokfutását pár évvel. Ez alighanem az utolsó ilyen tombolása volt, ám ez a 24 évesen megölt Anasztaszija Jescsenkón már nem segít.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/47. számában jelent meg, 2019. november 22-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/47. számban? Itt megnézheti!