Visszatér Orbán nagy ellensége?

Visszatér Orbán nagy ellensége?

Macron és Grabar-Kitarovic 2018-ban Oroszországban a futball-világbajnokság döntőjén. Kitarovic akkor a vesztes oldalon állt. Vajon most nyerhet? (Fotó: AFP/Franck Fife)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utóbbi hetekben felzárkózott Kitarovichoz Zoran Milanovic egykori szociáldemokrata kormányfő. A magyar határvédelmi kerítés megépítésekor Milanovic élesen kikelt Orbán Viktor ellen, egy alkalommal „Európa vakbelének” is nevezte Magyarországot.

Csokolinda – ez lesz az új neve Podravka új termékének, amelyet egyenesen a horvát államfő, Kolinda Grabar-Kitarovic jelentett be a múlt héten, nem kevés derültséget okozva az országban. A politikus keresztnevét felhasználó márkanévvel a horvát élelmiszeripari vállalat óriási reklámot csinált Kitarovicnak, ám sokaknak egy különösen kínos történetet idézett fel a csokoládé. Néhány éve ugyanis, amikor a politikus a dubrovniki gyerekeknek osztott karácsonyi csomagot, abba valahogy belekerült a szerb Pionir gyár csokoládéja is. A horvátországi háborúban a szerbek által szétlőtt dalmát város lakóitól az eset után nem győzött bocsánatot kérni az államfő.

A december 22-én sorra kerülő horvátországi elnökválasztás esélyese persze még így is a Horvát Demokratikus Közösség (Hrvatska demokratska zajednica, HDZ) politikusa, bár az utóbbi hetekben a kihívói közül ketten is szorosan felzárkóztak mögé. Függetlenül attól, hogy hivatalosan a kampány még nem kezdődött el, a politikus már az év eleje óta a remélt győzelméért dolgozott, hol a horvát szélsőjobbnak udvarolva, hol pedig a baloldaliaknak.

Így például többször is védelmébe vette a „Készen a hazáért!” usztasa köszönést, máskor pedig azzal büszkélkedett egy horvát lapnak, hogy soha nem járt hivatalosan Jasenovacon – vagyis abban a faluban, ahol a második világháború idején az usztasa rezsim haláltábora működött, s ahová pusztán etnikai alapon szerbeket, zsidókat, romákat és azokat a horvátokat gyűjtötték össze, akik bármiféle ellenállást fejtettek ki a hatóságokkal szemben.

Horvátországban terjeszkedik a Fidesz-média | Magyar Hang

Orbán médiapolipja megszerzi a Z1-et – írja az egyik horvát lap.

Ezzel egyidejűleg persze Kitarovic a baloldaliak kegyeit is meg akarta nyerni, így legutóbb Varsóban már a horvátok antifasiszta küzdelmeit méltatta, és a partizánokra, illetve Josip Broz Titóra hivatkozott, miközben korábban éppen ő távolíttatta el a jugoszláv kommunista vezető mellszobrát a horvát elnöki rezidenciáról.

Az utóbbi hetekben azonban egyre inkább felzárkózott Kitarovichoz Zoran Milanovic, a korábbi, szociáldemokrata kormányfő. A magyar határvédelmi kerítés megépítésekor Milanovic élesen kikelt Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen, egy alkalommal „Európa vakbelének” is nevezte Magyarországot. Miután a politikus e kijelentése miatt a magyar külügyminisztérium bekérette a horvát nagykövetet, a horvát baloldal vezére megismételte: „az, aki elkeríti magát, saját magából csinál vakbelet.”

Mindemellett Milanovic folyamatosan azzal vádolta a magyar kormányt, hogy egy magyar–szerb megállapodás keretében a szerbek a horvát határhoz szállítják a migránsokat. Válaszul Szijjártó Péter magyar külügyminiszter arra kérte a horvát miniszterelnököt, hagyja békén Magyarországot és Szerbiát. Persze Milanovic reakciója nem maradt el, Orbán Viktort így jellemezte: „ifjúkorában radikális kommunistaként kezdte, radikális liberálisként folytatta, de radikális konzervatív is volt, most pedig radikális antiliberális”.

Ám Milanovic mögött mostanra már csak egy százalékponttal marad el az ismert horvát énekes, Miroslav Skoro támogatottsága, aki az 1990-es évek közepén Magyarországon szolgált konzulként. A rövid diplomáciai kitérő után a Skoro visszatért az üzleti életbe, majd a HDZ politikusa lett, majd el is hagyta a pártot. A horvátoknak nincs sok kétségük afelől, hová húz igazán Skoro szíve: a továbbra is zenéléssel foglalkozó politikus rendszeresen együtt koncertezik a neves horvát szélsőjobboldali énekessel, Marko Perkovic, alias Thompsonnal.

Titkos kínzókamra a horvát-szerb zöldhatáron | Magyar Hang

Egy jelentés olyan brutális rendőri intézkedésekről ad hírt, amelyeket korábban elképzelhetetlennek tartottak ezekben az országokban.

(A három legfrissebb közvélemény-kutatás közül az Ipsos PULS szerint Grabar-Kitarovic 27,4, Milanovic 24, Skoro 23; a Promocija plus felmérésében Grabar-Kitarovic 26,8, Milanovic 25,4, Skoro 21; míg a 2x1 komunikacije szerint Grabar-Kitarovic 24,1, Milanovic 25,2, Skoro 22,5 százalékon áll. Az előrejelzésekből pedig az látszik, ahogy közeledik a választás napja, úgy lett egyre alacsonyabb Grabar-Kitarovic támogatottsága.)

Mindezek alapján az egy hét múlva sorra kerülő elnökválasztás háromesélyesnek tűnik, ám a horvát jobboldalnak valójában nagyobb tartalékai vannak. Így talán nem véletlen, hogy az utóbbi hetekben a HDZ újra a jobboldali és szélsőjobboldali szavazóihoz fordult: Kitarovic a kampánynyitóján egy Thompson-dalt énekelt, pártja pedig minden eddiginél hevesebben támadta Skorót, hogy visszaszerezze a „szédelgő” szavazókat. De nem szabad lebecsülni a kisebb pártok híveit sem, akik az elnökválasztás második fordulójában még könnyen meglepetést okozhatnak annak függvényében, kit tekintenek a kisebbik rossznak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/50. számában jelent meg december 13-án!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/50. számban? Itt megnézheti!