Ismét víz alá került a velencei Szent Márk tér, ítéletidő tombol szerte Olaszországban

Ismét víz alá került a velencei Szent Márk tér, ítéletidő tombol szerte Olaszországban

Az elöntött Szent Márk tér 2019. november 12-én. A víz az úr (Fotó: Reuters/Manuel Silvestri)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét víz öntötte el a velencei Szent Márk teret vasárnap, alig másfél hónappal a csúcsokat döntögető áradás után; ítéletidő tombol egész Olaszországban, Nápolyban egy 62 éves marokkói férfi életét veszítette, amikor rázuhant a heves szélben egy kidőlt fa.

Velencében vasárnap délelőtt 130 centiméteren tetőzött az ár, alig tíz centiméterrel elmaradva a rendkívülinek minősülő 140-es határértéktől – jelentette az MTI. A lagúnák városában november 12-én 187 centiméteres volt a víz magassága, amire több mint fél évszázada nem volt példa. Az áradás mérhetetlen károkat okozott a páratlan történelmi, művészeti és vallási emlékekben gazdag városban, és a szállodai foglalásokból ítélve, a turistákat is elijesztette.

Ahogy még akkor lapunk is beszámolt róla: „A város polgármestere szerint az egyre szaporodó és egyre durvább áradások mögött a klímaváltozás áll. Luigi Brugnaro szavait igazolja, hogy a Szent Márk-székesegyház belső feljegyzései szerint a templomot 1200 év alatt hatszor öntötte el a víz, abból négyszer az elmúlt húsz év során! Hasonló a helyzet, ha az áradásokat nézzük; a történelem tíz legnagyobb ilyen eseményéből ötöt az utóbbi két évtizedben szenvedte el a város.”

Szelfik a vízből | Magyar Hang

Velencének valamivel szinte egész történelme során keményen meg kellett küzdenie: a vízzel.

Az olasz polgári védelem egyébként vasárnap tizenegy tartományban rendelt el közepes, narancssárga színnel jelzett időjárási riasztást a nagy mennyiségű csapadék, viharok és heves széllökések miatt. A déli Campania tartományban, Irpinia térségében több mint 300 lakost evakuáltak otthonaikból egy helyi patak hirtelen áradása miatt. Szardínia északnyugati partjainál a viharos szél által felkorbácsolt hullámok zátonyra sodortak egy Spanyolország felé tartó kávészállító teherhajót, a 12 fős legénységet partra menekítették.

A lombardiai Cremona és Mantova közötti szakaszon a Pó-folyó majdnem egy métert emelkedett huszonnégy óra alatt. Az esőzések és áradások Toszkánában megnehezítették a közlekedést: több autós is segítségre szorult, miután gépjárművével nem tudott átkelni a megduzzadt és kiáradt patakokon. Máshol az esőben keletkezett földomlás zárta el az utakat.

Róma városában még az éjszaka szélvihar söpört végig, fákat, cserepeket, óriásplakátokat sodorva magával. Az olasz főváros tengerpartján óránkénti 100 kilométer erősségű szél korbácsolta a tengert. A főpolgármester lezáratta a parkokat és temetőket. Hétfőtől javulást, karácsony napjaiban jó időt várnak Olaszország nagy részén.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.