Az amerikai álom vége

Az amerikai álom vége

Donald Trump amerikai elnök üdvözli török kollégáját, Recep Tayyip Erdogant a Fehér Házban, 2019. november 13-án (Fotó: Reuters / Tom Brenner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mit jelent 30 év a történelemben? Lényegében semmit. Ilyen léptékben ez csak egy pillanat. Ám vannak olyan korszakok, amikor 30 év alatt akkora változások zajlanak a világban, mint máskor egy évszázad alatt sem. A berlini fal leomlása, a Közép- és Kelet-Európát megrázó politikai földrengés óta eltelt három évtized ez utóbbira példa.

Részletek a Magyar Hang december 20-i (2019/51-52.) számában megjelenő cikkünkből!

Erőre kaptak a nemzeteket és kultúrákat szembeállító démonok, a liberális demokrácia pedig nemhogy elterjedt volna, de meggyengült, visszaszorulóban van. Az identitást a kommunizmus bukása, a gazdasági növekedés és a globalizáció nem mosta szét, hanem épp ellenkezőleg, megerősítette. Egyre több európai országban mondanak az emberek nemet a képviseleti demokráciára. A nyugati társadalmak bizalma mindinkább meginog a hagyományos elitekben és pártokban, amelyek egyre kevésbé érzik a tömegek hangulatát.

Trump elmozdításának kísérletével már a 2020-as elnökválasztásra hangolnak a demokraták | Magyar Hang

(...)

A nyugati társadalmakban erősödő populizmus kéz a kézben jár a keleten és délen izmosodó autoriter tendenciákkal. Jó példa erre az amerikai elnök, akit a pupulista hullám emelt a világ még mindig első számú hatalmának vezetőjévé. Trump látványosan közömbösen viszonyul a liberális demokráciához, ugyanakkor szimpátiájával erősíti az autoriter rendszereket és politikusokat.

(...)

Washington azonban egyre inkább beleszédült abba, hogy egymagában uralja a magasságokat, és mindinkább a világ csendőrévé változott. S ezen a tényen az sem változtat, hogy befolyásának e gátlástalan kiterjesztését a demokrácia terjesztésének mázával öntötte le. Az irányított káosz azonban egyre inkább irányítatlanná vált, és ebben a helyzetben gyengült az éppen általa megtestesített liberális modell is.

(...)

A szeretett Gorbitól a rettegett Putyinig | Magyar Hang

Az amerikai álomnak vége. Formálódik az új, többpólusú világrend, amely sokkal kevésbé stabil, mint a 30 éve megszűnt kétpólusú volt. Ezt az átalakulást egyelőre nem kíséri olyan földrengés, mint a közép- és kelet-európai rendszerváltásokat. Olyan jelképes momentuma sincs, mint a berlini fal leomlása.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/51-52. számban?Itt megnézheti!