Ír útlevéllel menekülnek a brexit elől

Ír útlevéllel menekülnek a brexit elől

(Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csaknem egymillió útlevélkérelem érkezett be az ír hatóságokhoz 2019-ben - írja az Independent. A rekordméretű emelkedést a lap szerint az a több tízezer igénylő okozta, akik az Egyesült Királyságban élnek, de a brexit után is meg szeretnék tartani európai állampolgárságukat.

Az angliai, walesi és észak-írországi igénylők száma márciusban és októberben tetőzött, azokban a hónapokban, amikor az Egyesült Királyságnak távoznia kellett volna az Európai Unióból. A Belfast Telegraph ír lap azt írja, az igényelt útlevelek több mint tíz százalékát az Egyesült Királyságban élő személy kapja meg.

Olyan ismert emberek is voltak a pályázók között, mint a rockzenész Noel Gallagher, az Oasis tagja, akinek a szülei Írországban születtek, és aki idén novemberben azt nyilatkozta: már a brexitreferendum után beadta az útlevélkérelmét, már csak azért is, mert a turnék miatt sokat kell utaznia, és ezért a brexitnek közvetlen hatása lehet a mindennapjaira. Ugyanebből az okból folyamodik ír útlevélért a közismerten brexitellenes író, Lee Child, a Jack Reacher-thrillersorozat alkotója, akinek az édesapja született Belfastban.

Az RTE ír közszolgálati csatorna szerint 18 százalékkal több igénylés érkezett, mint tavaly, ezzel rekordot ért el az útlevélkérelmek száma.

Az Independent cikkében az áll, hogy az igénylőket a félelem motiválta, miszerint elveszítenek olyan előnyöket, mint az európai egészségbiztosítási kártya vagy az Erasmus-ösztöndíj lehetősége.

Ír útlevélért olyanok folyamodhatnak, akiknek szülei vagy nagyszülei írek voltak.