Egy kiszivárgott levél szerint kivonulnak az amerikaiak Irakból

Egy kiszivárgott levél szerint kivonulnak az amerikaiak Irakból

Tüntetők amerikai és brit zászlókat égetnek Kászim Szulejmáni iráni tábornok amerikai likvidálását követően (Fotó: Reuters / Wana News Agency)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kivonul Irakból az az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció, amely az Iszlám Állam ellen harcol – számolt be a Reuters egy hozzájuk eljuttatott levél alapján. A hírügynökséghez kiszivárogtatott levelet az iraki védelmi minisztériumnak címezte az Inherent Resolve hadművelet alakulatait vezető hadtest parancsnoka. William H. Seely III azt írta, hogy a következő napokban és hetekben áthelyezik az állásaikat Irak határain kívülre, mielőtt tovább folytatnák az ISIS elleni előrenyomulást.

A levél tartalmát cáfolta Mark Esper amerikai védelmi miniszter, ám a Reutersnek iraki védelmi források megerősítették az üzenet hitelességét.

Honvédelmi tárca: a magyar katonák Irakban maradnak | Magyar Hang

A magyar katonák - a megfelelő műveletbiztonsági intézkedések mellett - továbbra is végzik Irakban a részükre meghatározott feladatokat - közölte a Honvédelmi Minisztérium a távirati irodával. Felszólította az amerikai állampolgárokat az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége, hogy azonnal hagyják el Irakot - számolt be az AFP, miután Kászim Szulejmáni iráni tábornok megölését követően Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője közölte, kemény válaszlépés várható Teherán részéről.

Vasárnap egyébként a bagdadi parlament – a síita képviselők támogatásával – nem kötelező érvényű határozatot fogadott el arról, hogy valamennyi külföldi katonának távoznia kell az országból. A határozat felszólítja Ádil Abdel Mahdi ügyvezető kormányfőt, hogy vonja vissza az amerikai katonák behívására és ott tartózkodására vonatkozó kormányzati döntést. Irak azt követően kérte az Egyesült Államok katonai segítségét, hogy 2014-ben az ország mintegy kétharmadát elfoglalták az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet terroristái.

A bagdadi hírre reagálva az amerikai elnök szankciókkal fenyegette meg Irakot. Donald Trump az elnöki külön gépen, Floridából Washingtonba visszautazóban újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy több milliárd dolláros számlát nyújt be az arab országnak, ha az amerikai katonákat a vasárnap elfogadott parlamenti határozat értelmében kötelezik az ország elhagyására.

A Közel-Keleten azt követően újultak ki a konfliktusok, hogy egy amerikai dróncsapással meggyilkolták Kászim Szulejmáni iráni tábornokot. Azóta többek között közleményben jelentette be az iráni vezetés, hogy mostantól egyetlen megkötést sem vesznek figyelembe, melyet a 2015-ös atomalku tartalmazott, és melyek többek között az urándúsítás mértékét szabályozták.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.