Lemond az orosz kormány

Lemond az orosz kormány

Vlagyimir Putyin Kirgizisztánban 2019. március 28-án (Fotó: Reuters/Maxim Shemetov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerda délután bejelentette lemondását az orosz kormány, élén Dimitrij Medvegyev kormányfővel. Elemzésünket itt olvashatja.

Minderre egy órával azt követően került sor, hogy Vlagyimir Putyin elnök évindító beszédet intézett a törvényhozáshoz. Ebben többek között azt javasolta, hogy a jövőben csak két cikluson keresztül lehessen betölteni az elnöki posztot (neki ez a negyedik).

Megkezdődött a hatalmi átmenet Oroszországban | Magyar Hang

Medvegyev, miután találkozott Putyinnal, azt mondta, hogy a beszédben bejelentett változások jelentős változást hoznak nem csak az alkotmány több cikkelyében, de a hatalmi egyensúly egészében is, tekintettel a végrehajtó, a törvényhozó és a bírói hatalmat is. „E tekintetben, nyilvánvaló, hogy nekünk – Oroszország kormányának – kötelességünk lehetőséget adni az elnöknek a szükséges lépések meghozatalára és a jelen körülmények között, úgy vélem, a leghelyesebb, összhangban az alkotmánnyal, ha a teljes kormány benyújtja lemondását”.

Putyin köszönetet mondott a távozó kabinet tagjainak a közös munkáért, noha, mint mondta, „nem minden sikerült”. Felkérte a kormány tagjait, hogy az új kabinet megalakulásáig ideiglenesen folytassák feladataik ellátását. Putyin felajánlotta Medvegyevnek az orosz biztonsági tanács helyettes elnökhelyettesi posztját.

Putyin módosítási csomagja értelmében továbbá nem lehet kormányzó, kormánytag és bíró az, aki más ország állampolgára, vagy ott lakhatási engedéllyel rendelkezik. Elnökké csak olyan személy választható, aki 25 évig megszakítás nélkül Oroszországban élt, és akinek sohasem volt más állampolgársága.

A Guardian szerint a módosítás célja lehet, hogy Putyin a jövőben miniszterelnök lesz.