„Ma is mindent ugyanúgy tennék” – Tanúskodik a bíróság előtt a CIA-s kínvallatások kitalálója

„Ma is mindent ugyanúgy tennék” – Tanúskodik a bíróság előtt a CIA-s kínvallatások kitalálója

Őrizetesek az amerikaiak guantánamói fogolytáborában 2002 januárjában (Fotó: Shane T. McCoy/U.S. Navy)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Első alkalommal jelent meg a kubai szigeten található guantánamói fogolytáborban működő katonai törvényszék előtt az ifjabb Bush-éra (2001-2009) hírhedt terrorellenes háborújában alkalmazott CIA-s kényszervallatási módszerek egyik atyjának tekintett James Mitchell. A The New York Times beszámolója szerint a pszichológus a bíróságnak jelezte, csak azért egyezett bele a tanúskodásba, mert a tárgyalóteremben a 2001. szeptember 11-i terrortámadások több áldozatának a családtagjai is megjelentek.

Az ominózus eljárás a 9/11-es terrortámadások főszervezőjének tartott Halid Sejk Mohamed és négy társa ellen folyik. A pakisztáni állampolgárságú Mohamedet még 2003-ban fogták el, és azóta tartják fogva a feltételezett terroristák részére kialakított létesítményben.

– Az áldozatok, és nem maguk miatt vagyok itt. Maguk, emberek, hosszú éveken át terjesztettek valótlanságokat és rosszindulatú dolgokat rólam és doktor John Bruce Jessenről – válaszolta az amerikai lap beszámolója szerint a védelem egyik ügyvédjének Mitchell. Ő és Jessen a CIA külsőseként fejlesztették ki a különböző vallatási technikákat, amelyeket a terroristának vélt személyek ellen alkalmaztak a CIA világszerte elszórt, titkos létesítményeiben. A két pszichológus egyébként 81 millió dollárt kapott az amerikai kormánytól a munkájáért.

Meghalt a diplomata, aki leleplezte ifjabb Bushék Irakról elhintett hazugságát | Magyar Hang

Joseph Wilson 69 éves volt. Ő és akkori felesége, Valerie Plame nagy árat fizetett a 2003-as szókimondásért.

Az általuk kidolgozott – így a rettegett vízbefojtásos technika mellett alvásmegvonással, egy koporsóméretű dobozba zárással, falhoz csapkodással járó – módszert először 2002-ben alkalmazták egy palesztin fogollyal szemben, akit ugyan hosszú ideig őriztek Guantánamóban, ám soha nem vádoltak meg végül semmilyen bűncselekménnyel, soha nem került katonai törvényszék elé.

Halid Sejk Mohamedet a feljegyzések szerint 183 alkalommal vallatták a vízbe fojtásos technikával, majd 2007-ben szállították át a kubai szigeten lévő fogolytáborukba.

– Ma is mindent ugyanúgy tennék. Morális kötelességemnek éreztem, hogy megvédjük az amerikaiak életét, amely fontosabb volt, mint azoknak a terroristáknak a szorongása, akik amúgy önként fogtak fegyvert ellenünk – jelentette ki a katonai törvényszék előtt Mitchell. A pszichológus szerint az olyan kényszerítő erejű kényszervallatási módszerek, mint az úgynevezett vízbefojtásos technika, egy olyan félelemmel átitatott időszakban születtek meg, amikor attól tartottak, hogy az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezet nukleáris csapást tervez és mérhet Amerikára.

– A CIA abban volt érdekelt, hogy ezek a személyek többet ne kövessenek el hasonló, katasztrofális támadást Amerika ellen – utalt a 2976 halálos áldozatot követelő 9/11-es eseményekre Mitchell. Hozzátette, mindent a törvényesség, a jogilag lehetséges eszközök határán belül tettek. Mitchellt arra is megkérték, nézzen át egy olyan listát, amelyben egykori vallatók nevei is ott állnak. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a lista hibás, majd arról is beszélt: „félrevezető azt a benyomást kelteni a közvéleményben, mintha ezeket a személyeket a fogva tartásuk során folyamatosan ilyen vallatásoknak vetették volna alá, mert nem így történt.”

Dick Cheney, egy minden hájjal megkent veterán | Magyar Hang

Ha valaki valaha élte a trumpi „Tegyük újra naggyá Amerikát!” szlogent, az ő. Portré az Alelnök című film mellé.

A beszámoló szerint a teremben jelen lévő vádlottak egykedvűen, bármiféle érzelem nélkül hallgatták a pszichológus szavait.

Az ifjabb Bush elnök alatt alkalmazott kínvallatási technikákat 2009-ben Barack Obama elnök betiltotta. Donald Trump jelenlegi elnök a módszerekkel kapcsolatban egyszer megjegyezte: „A tűz ellen tűzzel kell harcolnunk.”

Mitchell teljes meghallgatása még mintegy két héten át tart majd. A Halid Sejk Mohamed és négy társa ellen indított eljárás peres szakasza majd húsz évvel a támadások után, a tervek szerint 2021 januárjában indul majd meg.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.