Kegyelmet kap-e Putyintól a drogcsempész izraeli lány?

Kegyelmet kap-e Putyintól a drogcsempész izraeli lány?

Vlagyimir Putyin (középen) és Szergej Sojgu védelmi miniszter (balra) felügyeli a Vosztok–2 katonai gyakorlatokat (Fotó: Reuters/Alexei Nikolsky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Benjamin Netanjahu úgy intézte, hogy az Oroszországban drogcsempészésért hét és fél év börtönre ítélt Naama Iszakár édesanyja is ott legyen, amikor találkozik a Holokauszt Világfórumra érkezett Vlagyimir Putyinnal. Mint az a Kreml honlapján olvasható, Jaffa Iszakar elnöki kegyelmet kért a lányának.

„Elnök Úr, könyörgök, juttassa őt haza. Nagyon hiányzik, és minden vágyam, hogy újra átölelhessem. Két lányom van, és nekem ők jelentenek mindent!” – fohászkodott az orosz elnökhöz az édesanya. Putyin erre csak annyit mondott, hogy megérti és minden rendben lesz. Később a sajtónak még ehhez annyit tett hozzá, meggyőződött arról, hogy az izraeli lány rendes családból való.

Jaffa Iszakár az izraeli médiának nyilatkozva már úgy értelmezte Putyin szavait, hogy az orosz elnök hazaküldi a lányát, és ezt meg is ígérte neki. Ezt ugyan Putyin nem mondta, ám árulkodó jel, hogy az orosz emberjogi ombudsman még csütörtökön meglátogatta a fogva tartott Naama Iszakárt.

Tatyjana Moszkalkova meggyőződött a fogvatartás körülményeiről, beszélt az izraeli lány fogdatársaival, meghallgatta panaszaikat és arra kérte őket, hogy írásban forduljanak hozzá. Mindez arra utal, hogy valami megmozdult a lassan egy éve letartóztatott Naama Iszakár ügyében.

Erre utal az is, hogy az izraeli média szerint Iszakár humanitárius megfontolásból történő szabadon engedéséért cserébe Jeruzsálem többek közt átadja az orosz cár által Jeruzsálemben épített Alexander-udvar tulajdonjogát Oroszországnak. A vitatott területet III. Sándor vásárolta meg 1859-ben. Az eredeti tervek alapján az orosz konzulátus épületének szánták. A tulajdonjog körüli viták az 1917-es forradalom után robbantak ki. Azóta két, a megtévesztésig hasonló nevet viselő szervezet is azt állította, hogy a komplexum jogos örököse.

Dmitrij Medvegyev még 2015-ben miniszterelnökként megpróbált közbenjárni az orosz fél, egy a Kremlhez közel álló, a volt kormányfő Szergej Sztyepasin által vezetett szervezet, az Oroszországi Császári Orthodox Palesztina Társaság érdekében, ám akkor Izrael nem foglalkozott érdemben az üggyel. Nemrég Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes — aki egyben az izraeli orosz ingatlanok ügyeiért is felel — szintén felelevenítette az udvar körüli vitát.

Megkezdődött a hatalmi átmenet Oroszországban | Magyar Hang

A sajtó úgy tudja, hogy Bogdanov is elkísérte Putyint Jeruzsálembe, egy héttel ezelőtti tárgyalásain pedig nemcsak az ingatlanról, hanem a fogvatartott lányról is egyeztetett. Mára több jel arra mutat, hogy megszületett a megegyezés, Oroszország visszakapja a vitatott ingatlant (az orosz sajtó ma már arról írt, hogy ez meg is történt), Naama Iszakár pedig elnöki kegyelemben részesülhet. Ismerve a kiváló orosz-izraeli kapcsolatokat, erre minden esély megvan.

Izraelben az utóbbi hetekben központi kérdéssé vált a 26 éves lány ügye, akinek tavaly áprilisban 9,5 gramm kannabiszt találtak a poggyászában Moszkvában, ahol Indiából Tel-Aviv felé tartva tranzitutasként töltött el néhány órát. A lány tagadta, hogy tudtával került volna hozzá a drog, tény azonban, hogy míg ez a mennyiség Izraelben nem számít illegálisnak, addig Oroszországban igen. 

Az orosz bíróság decemberben elutasította Naama Iszakár fellebbezését, és jóváhagyta hét és fél éves börtönbüntetését. Ekkor a lány kiszabadulásáért nagyszabású kampányt indító család Benjamin Netanjahuhoz fordult, aki megígérte, hogy hazahozza Naamát.