Tíz nap alatt épít kórházat Kína a koronavírus miatt

Tíz nap alatt épít kórházat Kína a koronavírus miatt

Munkások az új, ezer férőhelyes kórház építkezésén Vuhanban 2020. január 24-én. Kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot az új koronavírus terjedésének megfékezésére, a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett. Kínában eddig 830 fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a halálos áldozatok száma 25-re emelkedett. MTI/AP

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezerágyas kórház épül a járvány áldozatainak kezelésére a kínai Vuhan városban, a koronavírus-fertőzések gócpontjában, írja a Guardian. A tervek szerint tíz nap alatt húzzák fel, az építkezés csütörtökön kezdődött. A folyamatot gyorsítja, hogy előregyártott elemeket használnak, egy olyan üdülőkomplexum mellett, amelyet eredetileg helyi munkások pihenésére építettek.

Kínának van már gyakorlata a hasonló építkezésben: 2003-ban, a SARS-járvány kitörése idején 7000 pekingi munkás hét nap alatt húzta fel a Hsziaotangsan (Xiaotangshan) kórházat a város északi peremén. A vuhani hatóságok szerint a 25 ezer négyzetméteres új egészségügyi létesítmény ennek a kórháznak a másolata lesz. 

Koronavírus: gyakorlatilag lezárták a kilencmilliós Vuhant | Magyar Hang

Leállították a kínai hatóságok Vunan városának tömegközlekedését, ahonnan a koronavírus terjedése indult. A kilencmilliós városból sem repülővel, sem vonattal nem lehet kijutni. A busz, metró, hajó és távolsági útvonalakat helyi idő szerint csütörtökön zárják le - írja a BBC honlapja. A hatóságok mindenkinek azt tanácsolják, ne hagyja el a várost.

A SARS-járvány idején felhúzott kórház tulajdonképpen különálló kis egységekből állt, így jól tudták izolálni az egyes részeket. Két hónapon belül odavitték az ország összes gyanús esetét, és az akciót a Changjiang Daily orvostudomány történetében csodának nevezte. Azt a kórházat két hónappal a járvány leküzdése után lebontották. 

Európában is megjelent a koronavírus | Magyar Hang

Legkevesebb tíz városban vezettek be a kínai hatóságok utazási korlátozásokat, illetve utazási zárlatot a koronavírus terjedése miatt, az intézkedés körülbelül hatvan millió embert érint. A hatóságok igyekeznek gátat vetni a betegség terjedésének, amely a Holdújév időszakában, amikor körülbelül két milliárd ember kel útra a Távol-Keleten, , hogy rokonaikkal ünnepeljen, nem egyszerű feladat.

Csütörtökön este Vuhanban 35 kotrógép és 10 buldózer kezdett el dolgozni, aztán pénteken már több mint száz dolgozó szorgoskodott az építkezési területen. A tervezett átadási időpont február 3, hétfő. A kínai hatóságok szerint az új létesítmény célja az „orvosi ellátás hiányának enyhítése és a betegek gondozásának javítása”. 

自由亚洲电台 on Twitter

【特警装备犹如生化战】 在往来武汉的车站,已进驻了全副武装特警,他们都穿上了防疫套装,配备了自动步枪。有网民质疑,防疫需要这些大杀伤力武器么? #武汉肺炎 #维稳 https://t.co/a4BL0tgNYc

A CNN által is bemutatott, Twitter terjedő videófelvételek szerint eközben egyre komolyabb a helyzet Vuhanban: katonák vegyvédelmi ruhába beöltözve, géppisztolyokkal őrzik a pályaudvart, a betegek a kórházakban a földön fekszenek, hosszú sorok a kórházak folyosóján, az egészségügyi intézmények túlzsúfoltak.