Egymásnak rendelik a viszkiket a brexit miatt távozó képviselők Brüsszelben

Egymásnak rendelik a viszkiket a brexit miatt távozó képviselők Brüsszelben

Banksy megcsinálja a brexitet – az ismert graffitiművész kompozíciója a brit uniós kilépőre (Forrás: Duncan Hull/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egymást érik a brexit-búcsúpartik Brüsszelben. A leköszönő EP-képviselők hol elégedetten, hol elkeseredetten rendelik ismerősöknek, munkatársaknak, barátoknak a viszkiket és söröket, miután befejezték a dobozolást az irodáikban.

Miközben az Európai Parlamentből pénteken délelőtt ünnepélyesen kivitték a brit zászlót, a Parlamentárium nevű kiállítóhelyen David Sassoli, az Európai Parlament, Charles Michel, az Európai Tanács és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már arról beszélt, hogy milyen lesz az élet, ha felkel holnap a nap.

Egyúttal üzentek a briteknek is. Von der Leyen például azt mondta, hogy „minél jobb kapcsolatokat szeretnénk a jövőben az Egyesült Királysággal, ez azonban sohasem lesz olyan jó, mint az uniós tagság”. Sőt, a Bizottság elnöke félre nem érthető módon utalt a 18. századi brit külpolitika egyik vezérelvére is, amikor azt mondta, hogy „Az erő nem a fényes elszigeteltségben rejlik, hanem az összefogásban”. Charles Michel is a majdani szoros kapcsolatokról beszélt, de felhívta a britek figyelmét arra, hogy ha továbbra is teljes hozzáférést szeretnének az EU piacához, akkor be kell tartaniuk az összes uniós jogszabályt. A politikusok előrevetítették a következő évek uniós politikájának központi elemeit: növekedés, digitalizáció, klímavédelem, hatékony és humánus migrációs politika.

Az Európai Parlament is jóváhagyta a brexitet | Magyar Hang

A brexittel megváltozik az Európai Parlament létszáma is, az uniós törvényhozás kissé jobbra tolódik, de lényeges változás nem történik. Február 1-jétől az EP-nek 751 helyett csak 705 képviselője lesz. A 73 brit képviselői hely közül csak 27-et töltenek fel, azok a tagállamok kapnak plusz helyeket, ahol a lakosság növekedése miatt a képviselet aránytalanabbá vált. A legtöbb új képviselője Franciaországnak és Spanyolországnak lesz, ez 5-5 mandátumot jelent. Tizennégy ország küldhet újabb képviselő(ket) az EP-be, Magyarországnak továbbra is 21 helye lesz. Bár az új tagok listája még nem pontosan ismert, mert a tagállamok jó része megvárja, míg tényleg kilépnek a britek, de az előrejelzések alapján lehet tudni, hogy a csökkenő létszámú parlamentben az Európai Néppártnak öttel, a szélsőjobbos Identiás és Demokrácia csoportnak pedig hárommal lesz több képviselője. A liberális Megújuló Európa a legnagyobb vesztese a brexitnek, 11-gyel lesznek kevesebben, de még mindig ők a harmadik legnagyobb erő a néppártiak és a szociáldemokraták mögött.

Még egy érdekesség: a távozó képviselőket végkielégítés illeti meg, minden eltöltött év után egyhavi javadalmazás jár. A brexit-kampányt sikerrel végigvivő pártvezér, Nigel Farage 20 évig volt az EP tagja, ezért 150 ezer euró (több mint 50 millió forint) jár neki, pártja szóvivője szerint elképzelhetetlen, hogy egyetlen képviselőjük is igényt tartson a lelépési pénzre. A távozókat megilleti az a jog is, hogy bármikor beléphetnek az Európai Parlamentbe. Ezt sok kritika éri, ugyanis nagy cégek előszeretettel fizetnek meg volt EP-képviselőket, hogy lobbizzanak az érdekükben.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.