Egyre több ország zárja le a határait a Kína felől érkezők előtt

Egyre több ország zárja le a határait a Kína felől érkezők előtt

A vuhani kórház védőöltözetet viselő dolgozói egészségügyi szállítmányt rakodnak ki egy helikopterből 2020. február 1-jén (Fotó: MTI/EPA/COSFOTO/YFC)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország, Japán, Pakisztán és Olaszország után az Egyesült Államok és Ausztrália is jelezte, a koronavírus-járvány miatt lezárja a határait Kína felől érkezők előtt, jelentette a BBC. Ez a gyakorlatban azt jelenti, megtagják mindazoknak a belépését az országban, akik az elmúlt időszakban korábban jártak Kínában – a belépési tilalom az amerikai állampolgárokra is vonatkozik. Az Egyesült Államokban egyébként még pénteken egészségügyi vészhelyzetet is hirdettek pénteken. Ennek értelmében a Kínából hazatért vagy charterjárattal hazahozott amerikai állampolgárokat karanténba helyezik. Illetve ezentúl Kínából érkező repülőgépeket csakis hét amerikai légikikötő fogad, ahol karanténnak alkalmas külön helyiséget rendeztek be.

Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO nem tartja jó megoldásnak a teljes határzárat, mondván, így sokan majd illegálisan fognak megpróbálni belépni a kérdéses országokba, amellyel teljesen ellenőrizhetetlen lesz a koronavírus terjedése. A WHO-nál ezért inkább a reptereken és és határállomásokon belépők teljes átvizsgálását támogatják. A kínai külügyminisztérium kritikájának adott hangot a beutazási tilalmakkal szemben.

A hivatalos adatok szerint a 2019-nCov elnevezésű koronavírussal eddig 12 ezren fertőződtek meg, közülük 259 fő vesztette életét. A halálos eseteket egytől egyig Kínában regisztrálták, többségük a járvány gócpontjának tekintett – Vuhan városát is magában foglaló – Hubej tartományban történt. A Hongkongi Egyetem becslései szerint a helyzet rosszabb lehet a hivatalosan beismertnél, ők jelenleg mintegy 75 ezer fertőzöttel kalkulálnak.

A világ többi pontján eddig összesen mintegy száz további fertőzést igazoltak – az uniós országok közül Franciaországban 6, Németországban 5, Olaszországban és Finnországban is egy megbetegedést jelentettek, míg a ma az EU-ból távozó Nagy-Britanniában ugyancsak két fertőzöttről tudnak. Magyarországon volt már néhány gyanú, de a vírus eddig nem jelent meg; a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren ellenőrzik a beérkező utasokat.

Fotókon, hogyan szűrik a Kínából érkezőket Ferihegyen | Magyar Hang

A koronavírus miatt döntöttek az intézkedés mellett. Az utasok testhőmérsékletét ellenőrzik.

Közben egyébként a Budapest Airport szombati Facebook-bejegyzése szerint a kínai Hainan Airlines arról döntött, hogy február 7. és március 27. között felfüggesztik légitársaság Csungking–Budapest járatát.

A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa közben szombaton arról tájékoztatott: „Nem fertőződött koronavírussal az a férfi, aki Kínából indulva érkezett Budapestre.” Az MTI által idézett Szlávik János közölte, a fiatalember nem mutatja a betegség egyetlen tünetét sem, nem lázas, nem fullad, nem köhög. Megfigyelésre kórházban marad, de ezt nem a betegség gyanúja, hanem a kimerültség indokolja – hangsúlyozta.

A főorvos szerint a férfi a járvány gócpontjaként ismert közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban járt egyetemre. A várost január 23-án hagyta el, vasúton Hongkongba, majd repülőn Európába utazott, és átszállással érkezett Budapestre. Sajtóértesülések szerint szombaton a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren koronavírus-fertőzés gyanújával különítették el. „A férfi az utazása során átesett testhőmérséklet-ellenőrzésen, de nem volt lázas, így továbbengedték” – tette hozzá Szlávik János.

Nem biztos, hogy a halpiacról szabadult el a koronavírus | Magyar Hang

A lapunknak is nyilatkozó Richard Ebright mikrobiológus szerint a vírus génszerkezete és tulajdonságai nem utalnak arra, hogy mesterségesen előállított vírusról lenne szó.

Közben soron kívül megkezdte az egészségügyi védőmaszkok gyártását a büntetés-végrehajtási szervezet – jelentette be a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szóvivője szombaton a debreceni büntetés-végrehajtási intézet gyártóüzemében. Az MTI által idézett Orosz Zoltán alezredes emlékeztetett rá, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki ülésén elfogadott akciótervében a BVOP feladatául szabta, hogy készítse elő az egészségügyi védőfelszerelések gyártására történő átállást. „A büntetés-végrehajtás az átállást végrehajtotta” – mondta a szóvivő.

Hozzátette: a védőmaszkokat a bv gazdasági társaságai közül a fogvatartottakat foglalkoztató Adorján-Text Kft. gyártja, amelynek a fő profilja ágyneműk, függönyök, asztalterítők, törölközők, egészségügyi termékek, munka és védőruhák gyártása. A védőmaszkok gyártásához minden alapanyag rendelkezésre áll, a fogvatartottak hosszított idejű váltásban, napi 12 órán át készítik, csomagolják a maszkokat, amelyből 20 ezer darab gyártására képes naponta az üzem.

A szóvivő hangsúlyozta: a jelenleg is zajló gyártási folyamat eredményeként folyamatosan nő az árukészlet, de már most jelentős raktárkészlettel, több mint 320 ezer védőmaszkkal rendelkeznek. A maszkokat az ország több pontján kialakított raktárakban tárolják, ahonnan szükség esetén azonnal szállíthatják a felhasználókhoz.

Közben a Magyar Tudomány Akadémia szombaton kiadott egy tájékoztató cikket, amelyben szakmai, tárgyilagos tájékoztatást szeretnének adni a kialakult helyzetről. (A január 31-i keltezésű anyag megírására a Szentágothai János Kutatóközpont (Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar) Virológiai Kutatócsoportjának kiváló szakembereit, dr. Kemenesi Gábort és prof. dr. Jakab Ferencet kérte fel az Mta.hu.)

Ebben a kutatok többek között arról írtak: „Az első komolyabb összefoglaló klinikai tanulmány (Chen és mtsai, The Lancet, 2020. jan. 29.) szerint a fertőzöttek átlagéletkora 55 év körül van, míg a fertőződés valószínűsége fiatalabb szervezeteknél kisebb (10-15 százalék). A tanulmány azonban kitér arra is, hogy a betegek felének egyéb krónikus betegsége is volt.” A cikkben azt is megjegyzik: „Jelenleg a halálozási arányról nem lehet releváns tájékoztatást adni, hiszen a betegek jelentős része még kórházi ápolást igényel, sok esetben állapotuk kritikus, és a fertőzés kimenetele kétséges. Az eddigi adatokból úgy tűnik azonban, hogy a halálozási arány nem fogja meghaladni a 2002–2003-as SARS-járványét.” A jelenlegi vírus mintegy 80 százalékos hasonlóságot mutat a SARS-szal, amely járvány egyébként 8096 megbetegedés mellett 774 halálos áldozatot szedett, azaz a betegeg 9,6 százaléka halt bele a fertőzésbe.

A vakcinafejlesztésről szólva azt írják: „Jó esetben a jelenlegi új vírust csak integrálni kell a meglévő kísérletekhez, de még így is több év lehet, mire a hatékony vakcina ténylegesen forgalomba is kerül.”

Arra a kérdésre, hogy mit tehetünk a vírus ellen, úgy nyilatkoztak: „Mivel az influenzavírusokhoz hasonlóan egy cseppfertőzéssel terjedő betegséggel van dolgunk, a higiénés szabályok betartása elengedhetetlen. Gyakori kézmosás, zsebkendőbe (nem tenyérbe) tüsszentés, arcunk érintésének kerülése és (tényleges járványügyi helyzet esetén) akár szájmaszk viselése – mindezekkel jó eséllyel elkerülhetjük a fertőzést. Természetesen a legfontosabb az, hogy ha betegnek érezzük magunkat, azonnal jelentkezzünk orvosi ellátásra, főleg, ha a betegség kezdetét megelőző 14 napban a fertőzéssel érintett területeken jártunk, vagy érintkeztünk olyan (esetleg már beteg) személlyel, aki szintén ilyen területről érkezett.”