Kínában már több az áldozat, mint a 2003-as járvány idején

Kínában már több az áldozat, mint a 2003-as járvány idején

A Honvédelmi Minisztérium (HM) által közreadott képen a koronavírus-járvány sújtotta kínai Vuhanból hazatérő magyarok Budapestre érkeznek a Magyar Honvédség repülőgépével 2020. február 2-án (Fotó:MTI/HM)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A világgazdaságra nézve is súlyos következményei lehetnek a koronavírusnak. Az ázsiai ország gazdasági központjának tartott sanghaji és sencseni tőzsdék január 24. óta zárva vannak.

Idáig 362 ember vesztette életét a koronavírus miatt Kínában (a betegségnek már van egy áldozata a Fülöp-szigeteken is). A kínai hatóságok hivatalosan 17 ezer betegről tudnak, miközben a világ 25 országában (Európában, az Egyesült Államokban, illetve a Közel-Keleten is diagnosztizáltak már betegeket) további 180 esetet tartanak nyilván.

Mindez azt jelenti, hogy a mostani járványnak már több áldozata van, mint a 2003-as SARS járványnak (Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma). Az ugyanis 5327 embert fertőzött meg Kínában (nem számítva például Hong Kongot, ahol egyébként 299 ember vesztette életét), akik közül 349 halt meg. A SARS-ban egyébként összesen 774 ember halt meg, a járvány a világ 37 országában okozott megbetegedéseket.

Több ország korlátozta a Kínába irányuló repülőgépforgalmat, a szomszédos országok határzárakat is elrendeltek. Japán – ahol húsz koronavírusban szenvedő beteget diagnosztizáltak – pedig minden olyan külföldi állampolgár beutazását megtiltotta az országba, akik az elmúlt két hétben a járvány központjának tartott Hupej tartományban is megfordultak. Hétfőn öt embert érintett ez az intézkedés.

A kínai külügyminiszter egyébként azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy tömeghisztériát gerjeszt. Kínából egyébként korábban olyan hírek is érkeztek, hogy a lakosság elégedetlen az egészségügyi ellátórendszerrel, illetve a hatósági intézkedésekkel.

Eközben az ázsiai ország gazdasági központjának tartott sanghaji és sencseni tőzsdék január 24. óta zárva vannak. A Sanghaji és a Sencseni értéktőzsdén több mint 1500 cég van bejegyezve. Egyre többen tartanak attól – írta a CNN –, hogy mindennek komoly hatása lesz a világgazdaságra is.