Megbukott a román Orban-kormány

Megbukott a román Orban-kormány

Ludovic Orban román miniszterelnök a kormánya ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány vitáján a bukaresti parlamentben 2020. február 5-én (Fotó: MTI/Baranyi Ildikó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megbukott a Ludovic Orban vezette román kormány a kétkamarás bukaresti parlamentben szerdán rendezett bizalmi szavazáson – jelentette a helyi sajtó a szavazatszámláló bizottságtól származó értesüléseikre hivatkozva.

A magyar nyelvű kolozsvári Krónika Élt három hónapot: megbukott a Ludovic Orban vezette liberális kormány címmel arról ír: a román Orban-kormány mindössze egy hónappal a hivatalba lépése után bukott meg; a kétkamarás bukaresti parlamentben szerdán rendezett bizalmi szavazáson a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ bizalmatlansági indítványát 261 törvényhozó támogatta voksával.

– A bizalmatlansági indítvány vitája egyébként durva, személyeskedő hozzászólások közepette zajlott a bukaresti törvényhozásban. Ludovic Orban miniszterelnök a parlamentben újságírói kérdésre kijelentette, az általa vezetett, a közvélemény-kutatások szerint a választók csaknem fele által támogatott Nemzeti Liberális Párt (PNL) az év végén esedékes parlamenti választások előre hozásában érdekelt, az alakulat korábbi vezetője, Klaus Johannis államfő pedig már bejelentette: ha a parlament megbuktatja a kormányt, ismét Orbant bízza meg kormányalakítással – írja a Krónika.

A bizalmatlansági indítvány a miniszterelnököt és kormányát hatalmi visszaéléssel, a demokrácia alapvető szabályainak megsértésével vádolják, amiért a kormánypárt „önös érdekei miatt”, a korábbi alkotmánybírósági határozatokat és az európai ajánlásokat megsértve, alig néhány hónappal a júniusban esedékes helyhatósági voksolás előtt próbálja módosítani a választási törvényt.

Az erdélyi lap beszámolója szerint Kelemen Hunor RMDSZ-elnök felszólalásában arról beszélt: „Az RMDSZ azzal a feltétellel ígért parlamenti támogatást a PNL-kormánynak, hogy az nem módosítja a parlamentet megkerülve a választási törvényt. Kelemen Hunor rámutatott: a kétfordulós polgármester-választás bevezetését célzó kormányzati felelősségvállalás alkotmánysértő, hiszen erről a témáról törvénytervezet szerepel a törvényhozás napirendjén, másfelől az alkotmánybíróság is kimondta, hogy a választási törvényeket nem szabad módosítani kevesebb mint egy évvel a voksolás előtt. Hozzátette: a kormányzati felelősségvállalással beterjesztett tervezetek hatályba lépését csak bizalmatlansági indítvánnyal, a kormány megbuktatásával tudja az RMDSZ megakadályozni.”

A tudósítás szerint Orban és Victor Ponta elég keményen egymásnak estek. Orban azt furcsállotta, hogy miközben a volt szociáldemokrata kormányfő, jelenleg a balliberális Pro Románia elnöke a kormány magánkézben lévő egészségügyi intézményeket bírálja, addig ő maga is magánkórházban műtette magát, Törökországban. Ponta válaszában úgy replikázott: „Drága, Ludovic, nekem a lábamat operálták meg, nem alkoholelvonó-kúrán voltam. Azokat a klinikákat mától közpénzen is kifizethetitek. Sok sikert!”