Soha nem látott indulatok a kínai Facebookon a koronavírus miatt

Soha nem látott indulatok a kínai Facebookon a koronavírus miatt

Li Venliang saját magáról készített szelfije

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, immár hivatalos megerősítést kapott: helyi idő szerint péntek hajnali 2.58-kor elhunyt az a 34 éves kínai orvos, aki az elsők között figyelmeztetett a koronavírus veszélyeire. Li Venliang halálát a brit közszolgálati BBC mellett a kínai ügyekkel foglalkozó Shanghaiist hírportál is megerősítette egy péntek reggeli cikkében.

A BBC összegzője szerint a fiatal orvos halálát helyi idő szerint csütörtök 21:30-kor jelentette be a kínai állami médiához tartozó Global Times és további kínai sajtótermékek. Órákkal később azonban a Global Times úgy pontosított, hogy Li kezelést kap, amivel működésben tartják a szívét. A helyszínen tartózkodó újságírók és orvosok szerint a kínai kormányzati tisztviselők nyomására kellett megváltoztatni a jelentést. Ezt követően végül péntek hajnalban vált hivatalossá, hogy az egészségügyi munkatársak nem tudták megmenteni fiatal kollégájuk életét.

Li volt az, aki próbálta más orvosok figyelmét felhívni a koronavírus-járvány kitörésének veszélyére december végén. Ezért beidézték a rendőrségre, egyike volt annak a nyolc embernek, akik ellen rémhírterjesztés miatt nyomoztak.

Mégsem halt bele a koronavírusba az orvos, aki figyelmeztette kollégáit a járványveszélyre, és ezért rémhírterjesztéssel vádolták | Magyar Hang

Közben megbetegedett Vuhanban egy csecsemő, ő a legfiatalabb fertőzött. Állapota stabil.

A Shanghaiist beszámolója szerint az orvos szülei és felesége is megfertőződött a koronavírussal, ugyanakkor azt nem tudni, hogy 5 éves kislánya is elkaphatta-e a kórt. Egy kínai videómegosztó portál szerint Li felesége terhes, és idén júniusban kellene életet adnia gyermeküknek.

Az orvos körüli hírek közben ritkán látott indulatokat generáltak a kínai Facebookon, a Weibo közösségi oldalon. A BBC szerint a gyász hamar haragba fordult. Egyik vád, hogy a kínai kormány megpróbálja elbagatellizálni a járvány súlyosságát, és ezért titkolózik; másik pedig, hogy a Li körüli ügyek, az ellene indított hatósági eljárás is mutatják, hogy semmi esély a szólásszabadságra.

Ez egészen odáig fajult, hogy a közösségi portál felhasználói szólásszabadságot kezdtek el követelni, illetve azt, hogy a vuhani hatóságok minimum kérjenek bocsánatot a doktortól. Volt olyan komment is, amely jelezte: nem egy szivárogtató, hanem egy hős halt meg Li személyében. – Ne feledjétek, hogy éreztek most. Ne feledjétek ezt a haragot. Nem engedhetjük, hogy ilyesmi még egyszer megtörténjen – írták egy másik hozzászólásban. A kommentekben olyan vélemény is megjelent: „Az igazságot mindig úgy fogják kezelni, mintha pletyka, rémhír volna. Meddig hazudnak még nekünk? Mi mást akarnak még elrejteni előlünk?”

Védőruházatot viselő egészségügyi dolgozó sétál az ágyban fekvő koronavírussal fertőzött betegek között, akik nemrégiben érkeztek a Vuhanban nemrégen felépített ideiglenes kórházba február 5-én (Fotó: MTI/AP/Chinatopix)

A hatóságok közben léptek, a hírek szerint több százezer ilyen és ehhez hasonló kommentet, megnyilvánulást, posztot töröltek a Weibóról, ahogy a Líre utaló címkéket, hashtageket is cenzúrázzák. A BBC egyik elemzője szerint Li halálának kormányzati kezelése kész katasztrófa, a Hszi Csing-ping vezette kínai adminisztráció egyik legrosszabban kezelt ügye, hiszen ha egy ilyen komoly járvány közepén a rendőrség olyan orvosokat vegzál, akik megpróbáltak figyelmeztetni a veszélyre, ott maga a rendszer komoly gondban van. – A cenzorok és a hírek kikozmetikázói találnak majd olyan magyarázatot, amivel megpróbálják meggyőzni az 1,4 milliárdos lakosságot, hogy doktor Li halála nem ékes példája annak, hogy a párt milyen korlátoltan tud kezelni egy vészhelyzetet – amikor az őszinteség életeket menthet, a korlátozás gyilkos lehet – írják.

A Shanghaiist rövid híre szerint egyébként egy másik, szintén fiatal orvos is életét vesztette a koronavírussal szembeni küzdelemben. A 28 éves Szong Jing-csi azonban nem a fertőzés, hanem feltehetően a megerőltetett munkatempó áldozata lett. A beszámoló szerint a Hunan tartománybéli egészségügyi központban dolgozó, logisztikai munkát végző fiatalember az orvosi eszközök ellátásáért felelt, és január 23-tól február 3-ig szinte megállás nélkül dolgozott. Február harmadikán találták holtan, miután elment aludni, s a hírportál szerint a halálát a túlfeszített munka miatti szívroham okozta.

A legfrissebb adatok szerint a koronavírus-fertőzésbe eddig 638-an haltak meg, míg a megbetegedettek száma 31 ezer fölé emelkedett. Friss hír még, hogy a Japán partjainál karanténban veszteglő Diamond Princess óceánjáró 3700 utasa közül 61 személy kapta el a vírust – őket Jokohamába szállították 14 napos karanténba. A hajón három magyar is dolgozik, egyes információk szerint ők nem fertőződtek meg a kórral.