Koronavírus: a hatóságok erőszakkal helyeztek karanténba egy kritikus újságírót

Koronavírus: a hatóságok erőszakkal helyeztek karanténba egy kritikus újságírót

Koronavírus – védőruházatot viselő egészségügyi dolgozó sétál az ágyban fekvő koronavírussal fertőzött betegek között, akik nemrégiben érkeztek a Vuhanban nemrégen felépített ideiglenes kórházba február 5-én (Fotó: MTI/AP/Chinatopix)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb, a szólásszabadsággal kapcsolatos botrány van kialakulóban Kínában. Azt követően, hogy az új halálos kórra a figyelmet felhívó, s ezért a hatóságok zaklatásának kitett szemészorvos, Li Venliang a vírustól megbetegedett és meghalt, ismét magasba csapott a felháborodás országszerte. Ezúttal azért, mert egy, Vuhanból kritikus jelentéseket közzé tevő újságíró, Csen Csiu-si (Chen Qiushi) csütörtök este eltűnt – számol be a CNN.

Soha nem látott indulatok a kínai Facebookon a koronavírus miatt ki | Magyar Hang

Úgy tűnik, immár hivatalos megerősítést kapott: helyi idő szerint péntek hajnali 2:58-kor elhunyt az a 34 éves kínai orvos, aki az elsők között figyelmeztetett a koronavírus veszélyeire. Li Venliang halálát a brit közszolgálati BBC mellett a kínai ügyekkel foglalkozó Shanghaiist hírportál is megerősítette egy péntek reggeli cikkében.

Az eset nyilvánosságra kerülését követően a közösségi médiát elárasztották a „Szeretem a szólásszabadságot!", illetve a „Nem engedhetünk meg magunknak még egy Li Venliangot!" hashtaggal jelölt bejegyzések, amelyeket az állami hatóságok gyorsan eltávolítottak.

Csen a karantén elrendelését követően érkezett Vuhanba, s tudósításokat, videókat tett közzé a kórházakban, elkülönítő helyiségekben és temetőkben látott állapotokról. Sejtette, hogy a hatóságok nem nézik majd jó szemmel tevékenységét, ezért barátainak átadta közösségi oldalainak jelszavait. Csütörtök este egy barátja tette közzé Csen édesanyjának üzenetét, amely szerint a 34 éves újságírót erőszakkal karantén alá helyezték, annak ellenére, hogy semmi jelét nem mutatta, hogy elkapta volna a fertőzést. A barátok és rokonok most attól tartanak, hogy éppen a karantén miatt fertőződhet meg Csen.

A 34 éves újságírónak nem ez volt az első összetűzése a szólásszabadságot üldöző kínai hatóságokkal. Korábban a hongkongi tüntetésekről tudósított. Ezekben a Weibo (kínai Facebook) beszámolókban arról beszélt, hogy a tömeg nagy része békés, s ezzel cáfolta a hivatalos kínai álláspontot, amely szerint erőszakos lázadókból és szeparatistákból állna tüntetők tömege. Hazatérése után kihallgatták, s összes közösségi oldalát törölték, s ezzel megfosztották 740 ezer követőjétől.

Már több áldozata van a koronavírusnak, mint a SARS-nak | Magyar Hang

Kína szárazföldi részén szombaton 811-re emelkedett az új koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma - jelentette be vasárnap a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság. Az MTI által idézett tájékoztatás szerint országosan 89 új halálos áldozatot jelentettek Kínában szombaton és 2656 újonnan megerősített koronavírusos esetet, túlnyomó többségüket a járvány fészkének számító Hupej tartományból.

Nem sokáig maradt azonban csöndben, és online felület nélkül, hiszen tavaly októberben saját Youtube-csatornát indított, amelynek nagyon gyorsan 433 ezer követője lett, a Twitteren pedig 246 ezer érdeklődő figyeli tevékenységét. Kínában ugyan blokkolták ezeket a csatornákat, de sokan virtuális magánhálózatokat használva ugorják át ezeket a blokkokat.

Egy októberi videóüzenetben arról beszélt, hogy miután a kínai alkotmány 35. cikkelye szerint a polgárok alapvető joga a szólásszabadság, újságíróként nem teheti meg, hogy ne lépjen fel annak korlátozása ellen, bármilyen nyomás is nehezedik rá, illetve bármilyen akadályokkal is szembesül.