Moszkvában jelenteni kell, ha kínai ül a buszon

Moszkvában jelenteni kell, ha kínai ül a buszon

Moszkva belvárosa a december 19-i lövöldés után Forrás: youtube.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhol már-már hisztériába hajló intézkedésekkel próbálják megállítani a koronavírus terjedését.

Olaszországban karantén alá került két régió, Moszkvában pedig a tömegközlekedési eszközös sofőrjeit arra szólította fel az ottani BKV vezetősége, hogy ha kínai állampolgárt látnak a járművön, azonnal riasszák a központi diszpécsert – mondták el szakszervezeti források az Euronewsnak. A központi ügyelet aztán szól a rendőröknek. 

Jurij Daskov, a a tömegközlekedési dolgozók országos szakszervezetének vezetője azt javasolja a sofőröknek, hogy ne engedelmeskedjenek a parancsnak, mert szerinte egyértelműen hatalmi visszaélés. „Senki sem tudja, hogyan kell ezt az utasítást teljesíteni” - mondta Daskov. „Ha azt látja egy sofőr, hogy kínainak kinéző ember szállt fel a járműre, hogyan tudja ellenőrizni az állampolgárságát? És mi van akkor, ha az utas nem kínai, hanem koreai?” A szakszervezeti vezető szerint az efféle intézkedés nem tartozik a sofőrökre – erre vannak a rendőrök, a bevándorlási hivatal emberei, vagy az egészségügyi személyzet. 

A Moszgortransz cég vezetése (ők üzemeltetik az orosz fővárosban a buszokat és a villamosokat) előbb álhírnek nevezte az értesülést, aztán elismerték, hogy valóban kiadtak egy ilyen parancsot. „A kényelem és biztonság érdekében ellenőrzést végzünk a járműveinken – nyilatkozták -, és az adatokat megküldjük az orvosoknak, hogy szükség esetén megelőző intézkedéseket hoznak.”

Oroszország a hét elején úgy döntött, egy ideig nem engedi kínai állampolgárok beutazását a területére.