Elhunyt Hoszni Mubarak, az arab tavasz által elsöpört egyiptomi elnök

Elhunyt Hoszni Mubarak, az arab tavasz által elsöpört egyiptomi elnök

2008. április 2-án a kairói elnöki palotában készített kép Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnökről. Mubarakot 2011-ben az "arab tavasz" nevű felkelés elűzött a hatalomból, és utána 2017-ig börtönben volt. Az egykori államfő 2020. február 25-én, 91 éves korában elhunyt.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

91 éves korában, kedden elhunyt Hoszni Mubarak, volt egyiptomi elnök. Mubarak három évtizeden át vezette az afrikai országot, amelynek bírósága nyolc éve életfogytiglanra ítélte a forradalom vérbefojtásáért, ám 2017-ben felmentették a vádak alól.

Muhammad Hoszni Szájjid Mubarak 1928-ban született Kafr el-Meszelha városában. Az egyiptomi légierőben futott be nagy karriert, 1972-ben főparancsnokká léptették elő. 1975-ben az ország alelnökévé nevezték ki, Anvar Szadat elnök 1981. október 6-i meggyilkolása után került az elnöki székbe. A merényletre hivatkozva azonnal rendkívüli állapotot vezetett be, amelyet elnökségi harminc éve alatt mindvégig fenntartott.

Mubarak a hadsereg támogatásával diktatórikus rendszert épített. Keményen fellépett a vallásos iszlám pártokkal szemben, és mindvégig igyekezett megőrizni jó kapcsolatát Izraellel és az Egyesült Államokkal. A turizmus fellendülése és a gazdasági növekedés ellenére sem sikerült jelentősen javítani az életszínvonalat az országban.

Egészségi állapota miatt – gyomorrákot, más források szerint vékonybélrákot diagnosztizáltak nála – már 2011-ben felmerült, hogy átadja helyét a fiának, de januárban indult kairói tüntetések elsöpörték az elnököt, aki februárban lemondott. Áprilisban őrizetbe vették, korrupcióval, hatalommal való visszaéléssel vádolták, és azzal, hogy engedélyezte az éles lőszer bevetését a tüntetők ellen. 2012-ben ítélték el. A kiszivárgott hírek szerint, a döntés után Mubarak szívrohamot kapott az őt szállító katonai repülőgépen, és a klinikai halál állapotába került. Ezt később hivatalosan cáfolták, és később az állapota javulásáról tájékoztattak a hatóságok. 2017-ben felmentették a vádak alól, és szabadon engedték.

Mubarak fia, Alaa szombaton azt írta a Twitteren, hogy apját intenzív osztályon ápolják. A volt elnökön hetekkel ezelőtt műtétet hajtottak végre – tette hozzá, de részletekről nem szólt.