Konfliktus Szíriában: A törökök Európára engedhetik a menekülteket

Konfliktus Szíriában: A törökök Európára engedhetik a menekülteket

Az Al-Hol menekülttábor lakói Szíriában (Fotó: ICRC/Cynthia Lee)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Súlyos veszteség érte a török haderőt Szíria Idlíb tartományában egy légicsapásban csütörtökön: 33 katona halt meg - jelentette be pénteken Rahmi Dogan, a Szíriával határos törökországi Hatay tartomány kormányzója. A támadás után a Reuters brit hírügynökségnek egy magas rangú török tisztségviselő azt mondta, hogy Törökország többé nem állja útját az Európába igyekvő szír menekülteknek, írja az MTI.

A Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontjának (OSDH) közlése szerint a légicsapásban 34 török katona halt meg, és szíriai, továbbá orosz harci repülőgépek bombázták a Bara és Bilion települések közötti térséget. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező szervezet úgy tudja, légi- és tüzérségi csapások értek egy török konvojt is a Szarakeb városától délre található Dzsabal az-Zavíjában.

Rahmi Dogan hatayi kormányzó – aki először kilenc, majd huszonkét halálos áldozatról tett említést – közölte, hogy a sebesülteket törökországi kórházakba szállították, és hogy szerinte a szíriai kormányerők hajthatták végre a bombázást.

Legalább 22 török katona meghalt egy szíriai bombázásban | Magyar Hang

Két forrás a Reuters brit hírügynökséggel azt közölte, hogy a légicsapást a szíriai kormányerők, vagy a velük szövetséges Oroszország légiereje hajthatta végre.

Az Anadolu török hírügynökség tájékoztatása szerint Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral az Idlíbben történtekről.

A Reuters brit hírügynökség csütörtökön késő este adta hírül egy névtelenül nyilatkozó magas rangú török tisztségviselőre hivatkozva, hogy Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő szíriai menekülteket. Az illető elmondása szerint a török rendőrség, parti őrség és határőrség parancsot kapott arra, hogy ne állja útját a szíriai menekülteknek.

A hírügynökség felidézte, hogy a harcok sújtotta északnyugat-szíriai Idlíb tartományból csaknem egymillió szíriai menekül a török határ menti térségbe.

Az elmúlt hetekben kiéleződtek az ellentétek Moszkva és Ankara között az Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezetben kialakult helyzet miatt. Törökország polgári célpontok és török megfigyelőállások elleni támadásokkal vádolta a szíriai kormányerőket és szövetségeseit, és azt követelte Damaszkusztól, hogy vonja vissza csapatait.

Az orosz fél ezzel kapcsolatban azt állítja, hogy a szíriai hadsereg a militánsok támadására válaszolt. A Rosszija 24 orosz hírtelevízió csütörtöki helyszíni jelentése szerint a militánsok és “török szakértők” orosz és szíriai repülőgépeket igyekeznek megsemmisíteni vállról indítható légvédelmi rakétákkal. A csatorna közölte, hogy az orosz és a szíriai gépek hőcsapdák bevetésével védekeznek.

Habár a Daily Sabah törökországi lap azt állítja, hogy a török bombázások Hama tartomány középső részét is érintették, lapunk forrásai szerint Hama városát semmilyen támadás nem érte, sőt a város ugyanolyan nyugodt, mint általában. Hasonló választ adtak aleppói forrásaink is, akik szerint a török támadások egyelőre a tartomány északi, illetve Idlib keleti részére korlátozódnak.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.